Privreda

"Lanaco" Banjaluka: Radnici i početak i kraj uspjeha

"Lanaco" Banjaluka: Radnici i početak i kraj uspjeha
Foto: Ilustracija | "Lanaco" Banjaluka: Radnici i početak i kraj uspjeha

BANJALUKA - Jedinstveni i prilagođeni proizvodi i usluge kroz kreiranje inovativnih rješenja posljednje generacije ono je što se klijentima nudi u kompaniji "Lanaco", a što je ujedno i misija ovog domaćeg tehnološkog giganta, koji je rođen prije 27 godina.

Njihova vizija je da svojim rezultatima postanu prva misao u regionu za kompaniju koja stalno postavlja više standarde i iz mase se izdvaja kvalitetom.

Izazovni put "Lanaca" započeo je aktivnostima u sektoru telekomunikacija, nastavljen je različitim segmentima industrije hardvera da bi od 2002. godine ušli i u proizvodnju i razvoj softvera. Danas se snažno fokusiraju ka procesu digitalne transformacije, koja je prepoznata i kao četvrta industrijska revolucija, a koja je u toku.

Oslonac za nove izazove vide u svojim ljudima za koje kažu kako su i početak i kraj njihovog uspjeha.

"Raditi u 'Lanacu' znači biti uvijek spreman na nove izazove. Unutar kompanije postoji ultimativni prioritet procesima usavršavanja i edukacije, a na ove aktivnosti se odvaja značajan dio ukupnog budžeta kompanije. Suštinski odnos sa zaposlenima je predstavljen veoma jasnom relacijom. Sa jedne strane bez stručnih kadrova bilo bi nam teško, skoro nemoguće, da zadržimo i povećamo nivo konkurentnosti i unaprijedimo trenutno poslovanje, dok sa druge, bez aktivnosti usavršavanja i edukacije, 'Lanaco' ne bi bio u mogućnosti da pomogne zaposlenima da ostvare svoj pun potencijal", kažu u ovoj kompaniji, koja je inače dugi niz godina u vrhu najpoželjnijih poslodavaca.

Poručuju kako su stručnost, mladost i znanje koje posjeduju garanacija za sigurnu budućnost kompanije.

Foto: Velibor Tripić
Foto: Velibor Tripić

Njihova referentna lista broji preko 1.000 subjekata od banaka, vladinih i međunarodnih institucija do predstavnika malog, srednjeg i velikog biznisa u BiH i regionu. Među njihovim partnerima su "Microsoft", SAP, "Cisco", "Oracle" i mnogi drugi.

Naravno, tu su i mnogobrojna priznanja i nagrade koje su primili tokom svih godina uspješnog rada, a kao posljednja među njima izdvaja se nagrada za uspješnu implementaciju SAP ERP rješenja, na forumu u Slovačkoj za projekat koji su uspješno vodili za "Elektroprenos BiH".

Dvije godine u nizu izabrani su u grupu od 15 globalnih lidera na polju obrazovanja od Univerziteta "Cambridge", ali i američke kompanije "Intel" kao jednog od lidera na tržištu edukativnog softvera u svijetu.

"Ono što je za nas, ali i za BiH posebno značajno je to što smo od 2016. godine pozvani da se kao prva kompanija sa ovih prostora priključimo referentnom ELITE programu koji organizuje Londonska berza, a koji okuplja najperspektivnije kompanije iz Evrope za koje se vjeruje da u narednom periodu mogu biti značajne za sveukupan razvoj evropske ekonomije. Kroz ovaj program nudi se šansa da još brže prihvatimo aktuelne biznis modele, prilagodimo poslovanje standardima Evropske unije i, što je najvažnije, jasnije prepoznamo segmente poslovanja koji nam mogu obezbijediti višegodišnji stabilan rast", kažu u "Lanacu".

Ni ova kompanija nije imuna na nedostatak kadrova uzrokovan sistemom obrazovanja s tim da je ovaj problem registrovan i na globalnom nivou.

Iz tog razloga ove godine pokreću ITivity softversku akademiju, gdje će od 24 pažljivo selektovana kandidata kreirati kadar koji će naći zaposlenje unutar kompanije.

Od države očekuju da bude najveći promoter digitalne transformacije i da kreira ambijent u kome će mladi ljudi moći da kroz veće uključivanje u IT sektor započnu sopstveni biznis i ostanu da žive u BiH.

Inače, kompanija svoju budućnost posmatra i kroz Tehnološki centar smješten u Banjaluci, a koji im je strateški važan.

Centar čine glavni i tehnički objekat, ukupne površine 10.000 kvadratnih metara, kapaciteta do 500 osoba. Pored kancelarija i data centra, glavnu zgradu čine i učionice za edukaciju, sale za konferencije, te restoran i prostorije za odmor.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

Naziv: "Lanaco"

Sjedište: Banjaluka         

Osnovano: 1990.

Djelatnost: Proizvodnja i razvoj softvera

Broj zaposlenih: 300

Kontakt:www.lanaco.com, 051/335-500

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije