Privreda

MMF smanjio prognozu rasta evropske privrede

MMF smanjio prognozu rasta evropske privrede
Foto: N.N. | MMF smanjio prognozu rasta evropske privrede

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je nepromijenjenu prognozu rasta za globalnu privredu na 3,9 odsto uprkos zabrinutosti oko rastućih trgovinskih tenzija i viših cijena nafte.

Svjetska agencija je, međutim, smanjila izglede za Evropu i Japan.  MMF sada predviđa da će ekonomija u 19 zemalja urozone porasti 2,2 odsto 2018. godine u odnosu na 2,4 odsto koliko je predviđala rast u aprilu.

Fond očekuje da će ekonomska aktivnost Japana porasti jedan procenat ove godine, čime je smanjila prognozu sa 1,2 procenata koliko je predviđala u aprilu.

MMF i dalje očekuje da će smanjenja taksi da podstaknu američki ekonomski rast na 2,9 odsto ove godine, u odnosu na rast od 2,3 odsto 2017. godine.

Glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld upozorio je, pozivajući se na umnožavanje trgovinskih sukoba, da “rastu rizici od gorih rezultata” za svjetsku privredu.

“Eskalacija tenzija u trgovini mogla bi ugroziti sentiment poslovnih i finansijskih tržišta, te ostaviti traga na ulaganja u trgovinu”, naveo je MMF u izvještaju.

(NN/bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije