Privreda

MMF upozorava: Trampove mjere mogu da izazovu krizu kao onu iz 2008.

MMF upozorava: Trampove mjere mogu da izazovu krizu kao onu iz 2008.
MMF upozorava: Trampove mjere mogu da izazovu krizu kao onu iz 2008.

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond upozorio je danas da bi prijedlozi američkog predsjednika Donalda Trampa za smanjenje poreza i ublažavanje finansijskih propisa mogli da izazovu novi krug ulaska u finansijske rizike one vrste koja je prethodila posljednjoj krizi 2008. godine.

MMF je u svom polugodišnjem izvještaju "Globalna finansijska stabilnost" naveo da su se rizici po stabilnost generalno smanjili u posljednjih šest mjeseci zbog jačeg globalnog ekonomskog rasta i viših kamatnih stopa koje su poboljšale bankarske  zarade, prenosi agencija Rojters.

Međutim, kako dodaje, već visoko zadužene američke kompanije možda neće prenositi višak iz toka gotovine, do kog bi došlo uslijed predložene poreske reforme američkih republikanaca, u kapitalna ulaganja u proizvodnju koja mogu da pomognu održivi rast.

Umjesto toga, Fond ocjenjuje da bi talas gotovine, koji će vjerovatno uključiti i repatrijaciju dobiti koju muiltinacionalne korporacije drže u inostranstvu, mogao da bude kanalisan u rizična ulaganja, poput kupovine finansijskih aktiva, spajanja i isplate dividendi. Takva iskušenja će biti najveća u informacionim tehnologijama i zdravstvenom sektoru, smatra Fond.

U izvještaju se navodi da je prethodne velike poreske promjene obično pratio rast preuzimanja finansijskih rizika, uključujuchi i poreske reforme 1986. i oslobađanje od korporativnog poreza za repatrijaciju dobiti 2004. U oba slučaja, to je dovelo do rasta zaduživanja kompanija zarad rizičnih investicija, nakon čega su slijedile recesije 1990. i 2008. godine.

Ukoliko se ispostavi da američko tržište rada mora malo da olabavi da bi apsorbovalo stimuluse od Trampovih planova za smanjenje poreza i potrošnje, inflacija i kamatne stope bi mogle da porastu oštrije nego što se očekivalo.

To bi moglo da pojača tržišne volatilnosti i podigne troškove servisiranja duga u ionako već nategnutim bilansima kompanija, ocjenjuje MMF.

U izvještaju se dodaje da okretanje SAD i drugih razvijenih zemalja ka protekcionizmu takođe može smanjiti trgovinske i tokove kapitala, što će uticati na snižavanje rasta i splašnjavanje tržišnog sentimenta.

"Oštriji finansijski uslovi mogu gurnuti slabije firme u probleme", upozorava Fond, napominjući da će poslledice gubitaka snositi banke, osiguravajuće kuće, investicioni fondovi, penzioni fondovi i strane institucije.

Što se tiče tržišta u usponu, u izvještaju se ukazuje da su rizici po finansijsku stabilnost i dalje povišeni. Te ekonomije se, prema MMF-u, suočavaju sa dvostrukim  prijetnjama - od narastajućeg protekcionizma koji bi mogao da smanji tražnju za njihovim izvozom, kao i od inflacije i bršžeg podizanja kamatnih stopa u SAD, što bi moglo da inicira odliv kapitala i oteža servisiranje spoljnog duga tih zemalja, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije