Privreda

Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata

Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata
Foto: N.N. | Maduro iz Engleske povlači 14 tona zlata
N.N.

Dva visoka zvaničnika Venecuele razgovaraće u Londonu s predstavnicima Centralne banke Engleske o repatrijaciji zlata vrijednog 550 miliona dolara.

Vlada predsjednika Nikolasa Madura želi da vrati u zemlju 14 tona zlata jer strahuje od međunarodnih sankcija, kazala su dva upućena izvora za Rojters.

Centralna banka Engleske i Ministarstvo finansija nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa da prokomentarišu ovu informaciju, piše Hina a prenosi Novac.hr.

Sa druge strane, zastupnik u britanskom parlamentu Andrew Lewer pozvao je zvaničnike Centralne banke Engleske da se ne sastaju s venecuelanskim zvaničnicima, pokazuje njegovo pismo banci i ministru financija koje je Rojters dobio na uvid.

"Potpuno je neprimjereno da se visoki zvaničnici Centralne banke Engleske sastaju sa osobom koja se zbog korupcije nalazi na listi američkih sankcija", stoji u pismu.

Sastanak "s takvom osobom ugrozio bi ugled britanske banke i vlade u cjelini", napisao je britanski zastupnik, dodajući da bi eventualnu operaciju sa zlatom trebao da odobri venecuelanski kongres.

U vrhovnom zakonodavnom telu Venecuele dominira opozicija, a Madurovi kritičari smatraju da se zlato ne bi trebalo vraćati u zemlju jer bi moglo da se koristi za finansiranje korupcije.

Venecuela je decenijama dio rezervi zlata svoje Centralne banke držala u trezorima drugih zemalja.

Pokojni predsjednik Venecuele Hugo Čavez je 2011. godine vratio u Centralnu banku 160 tona zlata iz banaka SAD-a i Evrope, kako bi omogućio bolju kontrolu nad imovinom.

Zlato je za Venecuelu ključno jer se predviđa da bi inflacija ove godine trebalo da dosegne milion odsto, a slom privede uzrok je masovnog iseljavanja stanovništva.

Prema nekim podacima, iz Venecuele je od 2015. godine otišlo tri miliona ljudi, navodi Rojters.

Podsjetimo, predsjednik Venecuele je prošle nedjelje zjavio da će povećati minimalnu platu za 150 odsto kako bi se izborio sa daljim rastom inflacije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije