Privreda

Medicinska elektronika izgubila spor težak 2,2 miliona KM

Medicinska elektronika izgubila spor težak 2,2 miliona KM
Medicinska elektronika izgubila spor težak 2,2 miliona KM

BANJALUKA - Okružni privredni sud Banjaluka utvrdio je da je osnovano potraživanje firme „A.B. Ventura Capital LTD” sa Kipra od 2,2 miliona maraka od „Medicinske elektronike“ u stečaju te zadužio stečajnog upravnika Lazu Tomića da „Venturi“ kao razlučnom povjeriocu u cjelosti prizna potraživanje, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Presudom od 26. septembra, koja je u posjedu CAPITAL-a, obavezuje se stečajni upravnik Medicinske elektronike da potraživanje tužioca, kao raz1učnog povjerioca, prizna u cijelosti i omogući mu odvojeno namirenje iz nekretnine na koju ta firma ima hipoteku.

A.B. “Ventura Capital LTD” tužila je krajem 2010. godine Medicinsku elektroniku u stečaju jer joj stečajni upravnik Lazo Tomić nije priznao potraživanja u iznosu od 1,1 milion maraka. Tužbenim zahtjevom „Ventura“ je tražila i zatezne kamate od 2003. do 2010. godine tako da je početni iznos uduplan.

Ova potraživanja „Ventura“ je 2007. godine otkupila od tadašnje Cepter komerc banke Banjaluka kod koje je Medicinka elektronika imala kredit obezbijeđen hipotekom.

Tomić potraživanja nije priznao uz obrazloženje da „Ventura“ do otvaranja stečaja nije bila upisana u zemljišne knjige kao hipotekarni povjerilac, nego je tek tri godine kasnije, odnosno desetak dana nakon što je otvoren stečajni postupak u Medicinskoj elektronici podnijela zahtjev za promjenu upisanog založnog povjerioca.

Na pripremnom ročistu krajem prošle godine Medicinska elektornika je podnijela i protivtužbu tražeći da, čak i u slučaju da sud usvoji tužbeni zahtjev „Venture“, toj firmi ne bude priznat status hipotekarnog povjerioca, koji ima prednost pri isplati, već da dobiju status običnog povjerioca.

Međutim, sud je utvrdio da „Ventura“ ima svojstvo razlučnog povjerioca, obrazlažući da je založno pravo na spornoj nekretnini zasnovano 2002. godine i da je ono preošlo na „Venturu“ sa Zepter komerc banke nakon što su potpisali ugovor o ustupanju – cesiji 2007. godine.

„Potpisivanjem tog ugovora tužilac je postao nosilac založnog prava. Dakle, u zemljišno-knjižnim evidencijama je izvršena samo promjena titulara, a ne i zasnivanje samog založnog prava“, navedeno je u presudi.

Sud je, takpđe, odbacio i protivtužbu Medicinske elektronike navodeći da je „A.B. Ventura Capital“ u momentu održavanja ispitnog i izvještajnog ročista imao svojstvo razlučnog povjerioca, a što je i potvrđeno konačnim upisom u zemljišno-knjižnoj evidenciji dana 2013. godine.

Tomić: Iste nekretnine založene i po dva puta

Stečajni upravnik Medicinske elektornike Lazo Tomić kaže da je će vjerovatno podnijeti žalbu na ovu presudu, jer je pravilo da firme u stečaju u parničnim postupcima idu makar do drugostepenog suda, ali da će, ipak, o daljim koracima odlučiti u dogovoru sa advokatom.

On kaže da će ako presuda ostane ovakva samo promijeniti redoslijed hipotekarnih povjerilaca s obzirom da su neke nekretnine založene i po dva puta.

„U slučaju da ova presuda ostane ovakva i da revizija potvrdi presudu u korist Unikredit banke sa kojom smo takođe u sporu, NLB i Poreska uprava neće uspjeti da ostvare svoja prava kao razlučni povjerioci. Da smo mi dobili presudu novac bi išao Poreskoj upravi i NLB banci“, naglasio je Tomić.

(capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije