Privreda

"Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem

"Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem
Foto: NN | "Mega drvo" - Proizvod usklađen s kupcima i tržištem
Dejan Tovilović

BIJELJINA - Moderni principi poslovanja i primjena ekološki prihvatljive tehnologije prerade drveta, uz brigu za očuvanje drvnih resursa i prirode u cjelini, politika je kojom se vode u preduzeću "Mega drvo" iz Bijeljine.

Porodično preduzeće osnovano je 1996. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja namještaja.

Na početku životnog ciklusa preduzeća, proizvodnja je bila usmjerena na primarnu preradu drveta za potrebe građevinske industrije, a vremenom su stečeni uslovi za proširenje djelatnosti, tako da proizvodni asortiman danas čine masivni namještaj, masivne ploče od bukve i hrasta, građevinska stolarija, briketi i rezana građa.

Preduzeće zapošljava oko 300 radnika, koji se u proizvodnom procesu organizovanom u šest pogona koriste modernom tehničkotehnološkom podrškom.

Godišnja proizvodnja iznosi oko 6.000 kubnih metara drvenih masivnih lijepljenih ploča, debljine od 18 do 45 milimetara, koje se u najvećoj mjeri koriste u sopstvenoj proizvodnji namještaja, vlastitog dizajna i po ideji naručioca.

"Dominantno smo orijentisani prema izvozu s izuzetno razvijenim spoljnotrgovinskim odnosima. Naime, 95 odsto proizvodnje izvozi se na tržište Zapadne Evrope u zemlje poput Njemačke, Švajcarske, Luksemburga, Francuske i drugih. Izvoznu komponentu poslovanja preduzeća čine masivne lijepljene ploče izrađene u bukvi i hrastu, zatim briketi, te u najvećoj mjeri podvrste masivnog namještaja, kao što su stolovi, kreveti, komode, ormari, klupe, a što zajedno sa građevinskom stolarijom ima značajan plasman i na domaćem tržištu", kažu u preduzeću "Mega drvo".

Uz neosporan kvalitet, preduzeće je sertifikovano prema standardima ISO 9001:2008, a od 2010. godine nosilac je sertifikata za uspješnu odbranu i zadovoljenje FSC CoC standarda za kontrolisano upravljanje preradom drveta, što čini najznačajniju međunarodnu sertifikaciju u drvnoj industriji.

"FSC standardi, nastali kao odgovor na globalni problem nestanka šuma, podrazumijevaju garanciju da drvo do krajnjeg korisnika dolazi strogo praćenim lancem prodaje, proizvodnje i prerade drveta", kažu oni.

Nedostatak kvalifikovane radne snage u drvnoj industriji predstavlja veliki izazov s kojim se proizvođači susreću u savremenom poslovnom okruženju, a "Mega drvo" je aktivni učesnik u programu obuke i prekvalifikacije nezaposlenih lica za rad u drvoprerađivačkom sektoru, u okviru projekta Međunarodne organizacije rada.

Osim toga, učesnici su u brojnim aktivnostima Zavoda za zapošljavanje, poput seminara, prezentacija, radionica, te sajmova i projekata zapošljavanja, putem kojih je samo od 2015. godine zaposleno gotovo 40 lica sa evidencije nezaposlenih, koji su i nekon završetka ugovorenog perioda nastavili radni odnos.

Kontinuirano se ulaže u edukaciju zaposlenih, zaštitu na radu, unapređenje proizvodnih procesa i praćenje globalnih trendova u oblasti drvoprerade, istovremeno podržavajući društvenu zajednicu u kojoj posluje, što sinergetski rezultira uspješnim plasmanom proizvoda preduzeća na tržištu i održivim razvojem poslovanja.

Stalna su nastojanja preduzeća za daljim rastom i razvojem novih proizvoda, u skladu s promjenama u potrošačkim preferencijama i savremenim tržišnim trendovima, što pokazuje savremeni dizajn proizvoda. Tako je primijenjen, na primjer, aktuelni trend spajanja kontrastnih vrsta materijala u jednom proizvodu, poput drveta, kao prirodnog i toplog materijala, s hladnim čelikom.

Kroz više od dvije decenije postojanja, "Mega drvo" je za svoj rad dobilo brojne nagrade i priznanja.

Naziv: "Mega drvo"

Sjedište: Bijeljina

Osnovano: 1996.

Djelatnost: Proizvodnja namještaja

Broj zaposlenih: 300

Kontakt: www.megadrvo.net, 055/255188

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije