Privreda

Milion KM za subvencije za zapošljavanje

Milion KM za subvencije za zapošljavanje
Foto: N.N. | Milion KM za subvencije za zapošljavanje

BANJALUKA - Za subvencije za zapošljavanje ove godine iz budžeta grada biće izdvojeno nešto više od milion KM, rečeno je u Odjeljenju za privredu.

Kako je pojašnjeno, u posljednjih pet godina za ovaj vid podsticaja iz budžeta grada izdvojeno je oko 3,5 miliona KM.

"Grad je uz ostale olakšice i povlastice dao značajan doprinos smanjenju broja nezaposlenih", istakao  je  Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu.

Prema njegovim riječima, prošle godine odobreno je oko 720.000 KM, kojima je predviđeno zapošljavanje 165 novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Od tog iznosa, 456.810 KM dobilo je 37 privrednih društava i samostalnih preduzetnika za unapređenje poslovanja i poboljšanja konkurentnosti i 263.000 KM 52 nezaposlenih za samozapošljavanje.

Korisnicima podsticaja namijenjenih za nabavku osnovnih sredstava, prekvalifikaciju i sertifikaciju do decembra prošle godine isplaćen je cjelokupan iznos, a kada je riječ o podsticajima za samozapošljavanje, 60 odsto odobrenih sredstava, kako je i definisano ugovorima.

"Grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja u ukupnom iznosu po zaključenju ugovora. Kada je riječ o samozapošljavanju, oni kojima je odobrena subvencija u startu će dobiti 60 odsto, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu dana po zaključenju ugovora", rekli su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da su navedeni iznosi i isplaćeni do početka decembra prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije