Privreda

Ministarstvo: Što prije pripremiti program zbrinjavanja viška radnika u ŽRS

Ministarstvo: Što prije pripremiti program zbrinjavanja viška radnika u ŽRS
Foto: Ilustracija | Ministarstvo: Što prije pripremiti program zbrinjavanja viška radnika u ŽRS

BANJALUKA - Potrebno je u što kraćem roku pripremiti program zbrinjavanja viška radnika u "Željeznicama Republike Srpske" (ŽRS) i utvrditi smjernice kojima se definišu načini smanjenja radnika u skladu sa usvojenim Zakonom o izmjeni i dopunama Zakona o željeznicama Srpske, zaključeno je na današnjem sastanku u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Na sastanku je zaključeno i da je neophodno da uprava "ŽRS" u ove aktivnosti uključi i predstavnike sindikata radnika zaposlenih u ovom preduzeću, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Resorni ministar Neđo Trninić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima uprave i Nadzornog odbora preduzeća "ŽRS" i sindikata radnika zaposlenih u ovom preduzeću te članovima Jedinice za implementaciju projekta restrukturisanja "Željeznica Srpske" o aktivnostima koje je neophodno preduzeti kako bi se uspješno realizovao projekat restrukturisanja ovog preduzeća, prije svega o načinima zbrinjavanja viška radnika.

Iz Ministarstva podsjećaju da restrukturisanje "ŽRS" predstavlja jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske, kako bi se uspostavio sistem koji je samoodrživ, a ujedno i efikasan i efektivan.

"U ovaj proces je od samog početka uključena i Svjetska banka, koja će na sastanku borda direktora planiranom za 7. decembar razmatrati odobravanje kredita za realizaciju ovog projekta", navodi se u saopštenju.

Prva faza, koja podrazumijeva restrukturisanje radne snage, započeće stupanjem na snagu Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o željeznicama Republike Srpske, kojim se predviđa da željezničkom radniku radni odnos prestaje kada navrši 40 godina penzijskog staža i ispuni uslove propisane Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju Srpske.

Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o željeznicama Republike Srpske usvojila je Narodna skupština na posljednjoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije