Privreda

Nastavak ekonomskog foruma na Jahorini

Nastavak ekonomskog foruma na Jahorini
Nastavak ekonomskog foruma na Jahorini

JAHORINA - Na Jahorini će danas, završnog dana Ekonomskog foruma biti održana panel diskusija o temi "U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo" u kojoj je jedan od učesnika ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Iz Udruženja ekonomista Srpske "Svot", koje je organizator skupa, ranije je najavljeno da će na ovom panelu, između ostalih, učestvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske za spoljnu politiku i EU integracije Igor Davidović, dekan Pravnog Fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, Natalija Kulikova iz Ruske akademije nauka, Jorgos Kremlis iz Evropske komisije.

Prema programu manifestacije, panel diskusija "U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo" počinje u 10.00 časova, dok je usvajanje zaključaka i zatvaranje Foruma planirano od 12.00 do 13.30 časova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je juče "Jahorina ekonomski forum 2016" koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Dodik, koji je pokrovitelj stručnog skupa, poručio je učesnicima, među kojima je veliki broj članova diplomatskog kora u BiH, da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg život.

Forum je započeo rad diskusijom na plenarnoj sjednici "Multipolarni svijet i ekonomija - pozicija zemalja zapadnog Balkana" u čijem radu su učestvovali Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Prvog dana održani su paneli "Novi međunarodni ekonomski poredak - uticaj ekonomija zemalja BRIKS-a", "Makroekonomske politike – više ili manje države","Re/industrijalizacija/ - uslov bez koga se ne može ili ...?", "Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu", "Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora - prerađivačka industrija - šansa ili slabost?", "Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Srpske".

Među učesnicma prvog dana Forma bili su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Ekonomski forum ugostio je neke od najznačajnijih predstavnika međunarodne ekonomije, domaće privrednike, neke od najuspješnih privrednika iz regiona, predstavnike Ruske akademije nauka, Evropske komisije, diplomatskog kora u BiH, bivše menadžere Šangajske berze, Bundesbanke, nekih od najvećih osiguravajućih kuća i banaka u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije