Privreda

Nastavlja se agonija bivših radnika "Aide": Traže osam plata

Nastavlja se agonija bivših radnika "Aide": Traže osam plata
Foto: Ilustracija | Nastavlja se agonija bivših radnika "Aide": Traže osam plata

TUZLA - Oko 50 bivših radnika Fabrike obuće "Aida" Tuzla okupilo se pred fabrikom tražeći osam plata zagarantovanih stečajnim postupkom. Ukoliko ne dobiju novac, postaviće šatorsko naselje.

"Aida" je 2015. godine otišla u stečaj, a više od 300 radnika na biro. Vlada TK, kao vlasnik fabrike, obavezala se uplatiti u tri godine šest miliona maraka za 18 godina radnog staža. Osam plata, zagarantovanih stečajnim postupkom, radnici još traže dok stečajni upravnik tvrdi da novca nema jer on ide iz stečajne mase. Dio imovine je unovčen, ali je pod hipotekom.

Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika, tvrdi da su prije stečaja dobili niz obećanja.

"Vlada je tada obećala da će jedan pogon 'Aide' biti montiran, da će raditi 120 radnika i da će nam ovaj 'Intral' davati posao. Međutim, od toga ništa. Pogon je  bio montiran, preko noći ga je neko razmontirao. Prvo su slagali da će 'Aida' u stečaju raditi. Drugo, vlasti lažu da su riješili 'Aidu'. Radnici 'Aide' su na birou, a u 'Aidi' je privatnik koji ju je osam godina uništavao. On može raditi obuću, a mi ne možemo. Tu istu obuću što smo za njega radili", tvrdi Užičanin misleći na Fabriku obuće "BH Intral", koja je zakupac prostora u "Aidi" i uložila je milion maraka za renoviranje pogona.

Jedna od biših radnica Nihada Pirić kaže da je išla na razgovor za posao u "Intral", ali nije ga dobila jer je bolesna za rad u pogonu.

Iz "Intrala" nam je rečeno da su zaposlili, okvirno, 110 radnika od februara 2016. godine do februara ove godine, što se odnosi na period poslovanja u Tuzli na trenutnoj lokaciji Fabrika obuće "Aida".

"Mi smo u više navrata pozivali radnike 'Aide' u stečaju da se dođu prijaviti za posao. Većina onih koji su došli da se prijave, a odnose se na proizvodna zanimanja, je primljena u radni odnos. 'Intral BH' nije imao obavezu zaposliti radnike 'Aide', ali je prvenstveno zbog moralnih obaveza, kao i nedostatka kvalificirane radne snage, to želio uraditi. Zašto se radnici nisu prijavili na posao, za nas je pitanje na koje ne možemo dati odgovor", kažu iz ove firme.

Još trećina novca preostala je da Vlada TK uplati i zaokruži kompletan radni staž, dok je za plate još sve upitno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije