Privreda

Nezakonita blokada računa nanosi ogromnu štetu "Alumini"

Nezakonita blokada računa nanosi ogromnu štetu "Alumini"
Nezakonita blokada računa nanosi ogromnu štetu "Alumini"

ZVORNIK - Kompanija "Alumina" iz Zvornika zatražila je danas od postupajućeg sudije zvorničkog Osnovnog suda da hitno obustavi rješenje o izvršenju u korist privrednog društva "Pavgord" iz Foče i odblokira račun "Alumine", budući da bi svako odgađanje dovelo do nesagledivih posljedica po ovu kompaniju.

Iz "Alumine" ističu da sudija Jelena Todorović "iz nepoznatih i apsurdnih razloga odbija da hitno uzme ovaj predmet u rad", te najavljuju da će ovako njeno "bezobzirno ponašanje" biti predmet prijave Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Iz ove kompanije navode da je Osnovni sud u Zvorniku juče donio rješenje o izvršenju čime su blokirani računi "Alumine" u korist privrednog društva "Pavgord" Foča.

"Svrha blokade je da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima", navodi se u saopštenju i dodaje da "Alumina" ni njena povezana lica nisu imali nikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita.

Isti dan kada je doneseno rješenje kojim je blokiran račun "Alumine", Okružni privredni sud u Banjaluci donio je privremenu mjeru obezbjeđenja kojom je zabranio "Pavgoradu" da preduzima radnje naplate protiv "Alumine".

U saopštenju se naglašava da su se veoma čudne stvari dešavalu u proteklom periodu protivno interesima "Alumine", a koje se tiču potraživanja na koja pretenduje "Pavgord", potpomognut kontroverznim interesnim grupama, o kojima će "Alumina" podnijeti prijave nadležnim institucijama.

"Simptomatična je činjenica da se račun `Alumine` blokira neposredno prije donošenja presude koju je Okružni privredni sud u Bijeljini zakazao za 24. april, kojom se odlučuje o postojanju, odnosno nepostojanju duga, po osnovu kojeg je sada blokiran račun `Alumine`", navodi se u saopštenju.

Iz "Alumine" ističu da je u ovom trenutku blokada računa nezakonita radnja i da nanosi ogromnu i nesagledivu štetu po ovo privredno društvo, kako kod poslovnih partnera, tako i kod poslovnih banaka.

"Samim ovakvim činom dovodi se u pitanje dalji proces rada preduzeća, s obzirom da je ugroženo snabdijevanje fabrike osnovnim sirovinama neophodnim za proizvodni proces", navodi se u saopštenju.

"Alumina" poziva pravosudne organe da hitno započnu ispitivanje svih postupaka koji su doveli do blokade računa.

Iz kompanije "Alumina" demantuje informaciju koju su objavili pojedini mediji da je Okružni privredni sud u Bijeljini donio odluku da se blokiraju svi računi "Alumine", te da je isti dan izvršio i deblokadu računa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije