Privreda

Nijemci otvaraju fabriku u Cazinu, dio radnika već na obuci

Nijemci otvaraju fabriku u Cazinu, dio radnika već na obuci
Foto: Opština Cazin | Nijemci otvaraju fabriku u Cazinu, dio radnika već na obuci

CAZIN - Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac u petak je ozvaničen početak konkretnog funkcionisanja projekta koji je Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona evra odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika.

Po riječima predstavnika investitora Asmira Bajrića, dio radnika već je na obuci u Njemačkoj i proizvodnja počinje već u avgustu ove godine.

"Ova firma ima dva pogona u Njemačkoj i dva u Ukrajini, a vlasnik se nakon susreta s predstavnicima Grada Cazina i obilaska industrijske zone Ratkovac, vrlo brzo odlučio za novu investiciju upravo ovdje. Ja bih se zahvalio gradonačelniku Ogreševiću i savjetniku Hamdiji Ljubijankiću te ostalim uposlenicima gradske uprave na maksimalnoj podršci i angažmanu da nam olakšaju proces registracije i uspostave firme. Imamo već prijavljene radnike koji su na edukaciji u Njemačkoj i proizvodnja bi trebala krenuti već od augusta", rekao je Bajrić naglasivši da će svi radnici nakon uspostave hale, već biti osposobljeni za proizvodnju.

On je dodao da krize sigurno neće biti u narednih sedam godina, jer za taj period imaju dogovorene poslove.

"Ugovor imamo na sedam godina sa samo jednim kupcem, tako da u narednih sedam godina nemamo nikakvu krizu kada je u pitanju plasman proizvoda iz cazinske fabrike pločastog namještaja", dodao je on.

Pogon za proizvodnju zauzeće 3.200 kvadratnih metara prostora i sve će biti spremno za proizvodnju koja počinje u avgustu.

"Ja sam danas izrazito sretan i kao gradonačelnik i kao Cazinjanin jer je ovo danas za nas jedan veliki iskorak u pravcu ekonomskog razvoja i svega onog što smo planirali i zamislili kada je u pitanju privredni razvoj Cazina. U našu industrijsku zonu danas zvanično ulazi prvi investitor, ozbiljna njemačka kompanija sa vrlo konkretnim planovima i značajnim ulaganjima. S obzirom da je ovo ohrabrujući iskorak, realno je očekivati da će ovo potaknuti točak novih investicija. Mislim da je ovo danas naš najznačajniji projekat i početak konkretne realizacije svega onog za što smo se sistematski i vrlo odgovorno pripremali nekoliko godina unazad", istakao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Najava novih ulaganja

Ono što je takođe, pozitivno jeste činjenica da se prvi investitor u Poslovnoj zoni Ratkovac ne namjerava dugo zadržati na sadašnjim kapacitetima već svakako ima tendenciju daljeg razvoja i zapošljavanja većeg broja radnika.

Stoodstotni izvoz ugovoren na narednih sedam godina najbolja je garancija za to, a tu je i nekoliko sličnih kompanija, takođe iz Njemačke, koje su već izrazile svoje zanimanje za cazinsku Poslovnu zonu, saopšteno je iz Opštine Cazin.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije