Privreda

Njemačka počinje naplaćivati autoceste: Koliko će koštati najjeftinija vinjeta?

Njemačka počinje naplaćivati autoceste: Koliko će koštati najjeftinija vinjeta?
Njemačka počinje naplaćivati autoceste: Koliko će koštati najjeftinija vinjeta?

BERLIN - Njemačka je od Evropske komisije dobila dozvolu za uvođenje putarine. To je opraštanje od besplatnog korišćenja više od 12.000 kilometara njemačkih auto-puteva.

Ali, sa uvođenjem te mjere će biti još dosta problema.

Evropska komisija je poslije dužeg natezanja dala „zeleno svjetlo“ za uvođenje putarine u Njemačkoj.

Godišnja vinjeta za vozače motornih vozila trebalo bi da košta do 130 evra. Taj trošak će vozačima biti nadoknađen preko poreza na motorna vozila.

Vlasnici automobila koji posebno malo zagađuju životnu sredinu (klasa „euro 6“) će čak biti nagrađeni u toj računici.

Evropska unija je do sada smatrala da su vozači iz inostranstva diskriminisani zbog toga što nadoknada troškova važi samo za njemačke građane. Sada je i za strane uvedeno rasterećenje – najjeftinija vinjeta za deset dana će koštati 2,5 evra umjesto ranije predviđenih 5 evra, postojaće pet vrsta vinjeta a najskuplja će koštati 20 evra.

No, iako Evropska komisija više nema primjedbi, Austrija je najavila tužbu Evropskom sudu pravde zbog diskriminacije svojih vozača u Njemačkoj, a Holandija i Belgija će to možda učiniti – i to zajednički.

Evo kako sve to komentarišu njemački dnevni listovi:

Fraje prese (Kemnic): „Više jeftinijih vinjeta, ali veća kompenzacija za vozače automobila koji zadovoljavaju normu E6 – to sve izgleda kao drska igra koja ne vodi ničemu. Kada će, kako će, i da li će uopšte, putarina biti uvedena, ostaje nedorečeno. Ministar finansija Volfgang Šojble (CDU) upozorava da putarina ne smije dovesti do smanjenja prihoda od poreza. Tu će sigurno doći do spora, jer stranke u Berlinu se već zagrijavaju za predizbornu kampanju sljedeće godine.“

Emder cajtung (Emden): „Putarina stiže. Postignut je potpuno truo kompromis: ranije procjenjena zarada od 500 miliona evra godišnje neće moći da se ostvari, jer prihodi će ispasti mnogo skromniji. No zato će postojati ogroman upravni aparat – putarina se ispostavila kao kompletna ekonomska besmislica. Osim toga, njemačkim vozačima je obećano da neće biti više finansijski opterećeni nego ranije. Ali, sada se govori samo o rasterećenju za vozače ekološki najčistijih vozila za normom E6 – međutim, nju trenutno zadovoljava samo mali broj najnovijih modela. Oni koji ne mogu sebi da priušte takav luksuz, ispadaju glupi.“

(NN/dojčevele)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije