Privreda

"Nova DIPO" spremna i za najveće zahtjeve tržišta

"Nova DIPO" spremna i za najveće zahtjeve tržišta
"Nova DIPO" spremna i za najveće zahtjeve tržišta

GRADIŠKA - Prva pilana u Bosni i Hercegovini, osnovana daleke 1855. godine, i dandanas radi i uspješno posluje, a svu svoju proizvodnju izvozi na strano tržište.

U pitanju je "Nova DIPO" iz Gornjih Podgradaca, gigant nastao na temeljima Drvne industrije "Podgradci", koji je uspješno privatizovan 2008. godine, a koji se bavi proizvodnjom građe, parketa i namještaja. Pod krovom ovog preduzeća platu zarađuje oko 380 radnika.

Prema riječima Veljka Beuka, direktora, ta godina veoma je važna i zbog činjenice da je došlo do razvoja proizvodnje i saradnje s nadaleko poznatom švedskom firmom IKEA.

"Od tog vremena bilježi se stalni rast. Tako je 2009. godine proizvedeno 90.000 stolica da bismo od 1. septembra prošle godine raspolagali kapacitetom od milion stolica na godišnjem nivou", kaže Beuk.

Opredjeljenje je, kaže on, u narednom periodu da svu raspoloživu sirovinu pretvore u finalni proizvod te da kroz izvoz ostvare što veći prihod.

"Takođe, nastojimo da se tehnološki što bolje opremimo, tako da smo spremni i za najveće zahtjeve tržišta", kaže on.

Sirovina je, inače, najveći problem s kojim se suočava ovo preduzeće, pa Beuk smatra kako zbog kapaciteta, iskustva menadžmenta i činjenice da se sva proizvodnja izvozi, zaslužuju veće godišnje ugovore za isporuku šumskih drvnih sortimenata.

Velika su očekivanja iz ovog preduzeća i od Vlade RS i resornih ministarstava.

"Od Ministarstva prosvjete očekujemo da obrazuje adekvatan stručni kadar na nivou srednjeg i visokog obrazovanja, a od Ministarstva industrije da prilikom sirovine i subvencija prednost pruži drvoprerađivačima finalnog i izvoznog namještaja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS treba da poveća ugovore za isporuku sirovine te da poštuje dinamiku isporuke kako bi se ispoštovali rokovi za isporuku namješaja", kaže Beuk.

Sa druge strane, od Vlade RS očekuje da se umanje davanja na neto zarade radnika.

"Da bi se konačno povećale plate u proizvodnom sektoru, to se može izvesti iz podsticaja za izvoz, stimulacije za izradu finalnog proizvoda i umanjenja davanja na neto zarade radnika", zaključuje on.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, iz ovog preduzeća su nam poručili kako im je cilj održati tehnološke linije proizvodnje uvođenjem produktivnije opreme, a pritom održati kvalitet proizvoda.

U planu su i novi finalni proizvodi, edukacija radne snage te saradnja s lokalnim drvoprerađivačima u cilju potpune finalizacije sirovine.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih privatnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera privatnog preduzetništva, kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije.

Profil

Naziv: "Nova DIPO" d.o.o.

Sjedište: Gornji Podgradci, Gradiška

Osnovano: 1855.

Djelatnost: Proizvodnja građe, parketa i namještaja

Broj zaposlenih: 380

Kontakt: ndipo.com, 051/896318

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije