Privreda

Nova tempirana bomba u Hrvatskoj - "mini Agrokor"

Nova tempirana bomba u Hrvatskoj - "mini Agrokor"
Foto: Ilustracija | Nova tempirana bomba u Hrvatskoj - "mini Agrokor"
Tanjug

ZAGREB - Nova afera na pomolu u Hrvatskoj, sumnja se da će još jedna kompanija putem kojim je krenuo Agrokor.

Pod naslovom "Uzbuna u hrvatskoj brodogradnji, u pitanje bi moglo doći čak 10.000 radnih mjesta", Jutarnji list donosi priču o tome da postoji opravdana sumnja da je Uljanik Grupa poslovala na sličnim obrascima kao Agrokor.

"Povlačenje paralela između hrvatskih brodogradilišta s posrnulim koncernom Ivice Todorića je posljednjih dana sve češće", piše list i dodaje da je sve počelo kada je poslanica Mosta u Saboru, Ines Strenja-Linić, ocijenila da je Uljanik Grupa trenutno u problemima.

"Postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug (brodogradilišta) '3. maj' dobavljačima i kooperantima veći od 150 miliona kuna (oko 20 miliona evra)", rekla je Strenja-Linić.

Ona je upozorila da je time ugroženo skoro 10.000 radnih mjesta u dva sjevernojadranska brodogradilišta i kooperantskim preduzećima.

Na to je odgovorilai Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministarka ekonomije, koja je rekla da je njeno ministarstvo, na osnovu nalaza Državne revizije za prošlu godinu, zatražilo sprovođenje budžetskog nadzora u "3. maju" s ciljem utvrđivanja toka novca i korišćenja subvencija.

Pored toga, Uljanik je upozoren da smanji dugove prema dobavljačima, navela je ona, dodavši da su "3. maj", Brodosplit i Brodotrogir u programu restrukturiranja koji počeo 2012. godine, i da je to jedna od hrvatskih obaveza prema Evropskoj uniji.

“Problemi su počeli tokom ljeta. S plaćanjem nam sada kasne tri mjeseca i to nam jako ugrožava poslovanje. Zasad još ne kasnimo s isplatom plata zaposlenima, ali ako se ovo neplaćanje nastavi, bojim se da će loše završiti", rekao je za Jutarnji jedan od brojnih kooperanata Uljanika i "3. maja", koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Prema njegovim riječima, bilo je i pokušaja da im se potraživanja plate regresnim mjenicama.

"Ipak, kriza u Agrokoru, koja je na površinu izbacila svu problematiku takvog oblika plaćanja, stavila je 'na led' takve namjere", naveo je sagovornik Jutarnjeg.

Da se hrvatska brodogradnja i nakon četiri godine članstva u EU još suočava s problemima, potvrđuje i nezvanična informacija koju je dobio list, a prema kojoj bi 16. novembra, u Vladi trebalo da se održi sastanak s predstavnicima sindikata i upravama brodogradilišta.

"Tema će biti stanje u brodogradnji. Problema s likvidnošću ima, a zbog toga najviše ispaštaju kooperanti. To je zapravo ‘mini Agrokor’", ocjenjuje sagovornik lista.

Kaže da su Uljanik i "3. maj" najprije platili dug onim dobavljačima od kojih su mnogi već prestali da im isporučuju robu, nakon čega više nije bilo novca za kooperante koji sada muku muče s naplatom svojih potraživanja.

"Istina je da se radi o privatnoj kompaniji, no vlada bi morala da provjeri šta se tačno događa i nešto da preduzme", upozorava jedan dobar poznavalac stanja u brodogradnji, koji strahuje da bi u pitanje mogao doći pravovremeni završetak brodova.

U Uljaniku nisu htjeli da za Jutarnji list komentarišu te izjave.

List podsjeća da je Uljanik jedino hrvatsko brodogradilište koje nije restrukturisano, i da je Uljanik Grupa i u takvoj konstelaciji odnosa 2013, tokom najveće krize u brodogradnji, preuzela na sebe odgovornost restrukturiranja Brodogradjevinske industrije "3. maj", kojoj bi u suprotnom slijedila likvidacija.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije