Privreda

Novi generalni štrajk zbog mjera štednje

Novi generalni štrajk zbog mjera štednje
Novi generalni štrajk zbog mjera štednje

ATINA - Grci su stupili danas u generalni štrajk povodom planiranih reformi tržišta rada i bolnih mjera štednje koje zahtijevaju EU i Međunarodni monetarni fond kao uslov za dalje pružanje finansijske pomoći Atini.

Putnički brodovi ostali su u lukama, rad gradskih prevoza je poremećen, a kancelarije lokalnih administracija su zatvorene zbog 24-časovnog štrajka na koji su pozvali najveći sindikati u javnom i privatnom sektoru GSEE i ADEDI.

"Teret koji podnosimo je već nepodnošljiv. Pad se konačno mora zaustaviti", saopštio je sindikat GSEE, koji je opisao zahtjeve kreditora kao "iracionalne".

Radnici i penzioneri održaće tokom dana protestnu šetnju u Atini. Odziv na ulične proteste bio je slab od kada je Grčka potpisala sporazum o trećem paketu finansijske pomoći u julu 2015. godine, nakon što je bila na ivici isključenja iz evrozone.

Ministri finansija zemalja koje koriste evro saopštili su početkom sedmice da Atina i njeni kreditori treba da ubrzaju analizu aktuelnog kreditnog aranžmana.

Među mjerama čije je sprovođenje zatraženo od Atine su reforme tržišta rada, uključujući masovna otpuštanja i revizija kolektivnog ugovora.

Premijer Aleksis Cipras nada se da će dogovor biti postignut do kraja godine, kako bi državne obveznice Grčke do marta 2017. godine bile uključene u program otkupa hartija od vrijednosti koji sprovodi Evropska centralna banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije