Privreda

Od 25. aprila bez carina na pošiljke iz inostranstva vrijednosti do 300 KM

Od 25. aprila bez carina na pošiljke iz inostranstva vrijednosti do 300 KM
Foto: N.N. | Od 25. aprila bez carina na pošiljke iz inostranstva vrijednosti do 300 KM

BANJALUKA – Građani BiH će od 25. aprila moći unijeti robu u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 600 KM, dok će prema novoj odluci građani, koji dobiju putem pošte pakete iz inostranstva, biti oslobođeni carine na pakete vrijednosti do 300 KM.

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina počinje da se primjenjuje od 25.04.2018. godine.

"Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM", navedeno je u saopštenju UIO BiH.

U saopštenju je navedeno da se prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. 

"Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i istu plaća prilikom narudžbe", navode u UIO.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukilko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

"Kada se radi o gore pomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastitet potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH", navode u UIO.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije