Privreda

Od subote putarina u Hrvatskoj skuplja 10 odsto

Od subote putarina u Hrvatskoj skuplja 10 odsto
Foto: Ilustracija | Od subote putarina u Hrvatskoj skuplja 10 odsto

ZAGREB - U Hrvatskoj će od subote, 1. jula, na snagu stupiti sezonske cijene putarina za lične automobile koje će biti veće za 10 odsto.

Na dionici auto-puta od Zagreba do Splita putarina će iznositi 199 kuna /oko 27 evra/ umjesto dosadašnje 181 kune /oko 24 evra/, dok će na dionici između Zagreba i Rijeke umjesto dosadašnjih 70 kuna /oko devet evra/ vozači putarinu plaćati 77 kuna /oko 10 evra/.

Sezonsko poskupljenje biće na snazi do 30. septembra, a ono ne uključuje teretne prevoznike i autobuse, javili su hrvatski mediji.

Prema podacima Hrvatskih auto-cesta /HAC/, prošlog vikenda je na auto-putevima registrovano 547.197 vozila i naplaćena je putarina u iznosu od 27,7 miliona kuna /oko 3,7 miliona evra/, bez PDV-a.

U istom periodu prošle godine, evidentirano je 523.467 vozila te je naplaćena putarina u iznosu od 24,9 miliona kuna /oko 3,3 miliona evra/, bez PDV-a.

Ukupna zaduženost putnog sektora iznosi 39 milijardi kuna /više od pet milijardi evra/, a od tog iznosa samo ove godine na naplatu dolazi skoro 7,8 milijardi kuna /nešto više od milijardu evra/.

Povećanje cijena putarina dio je programa poslovnog i finansijskog restrukturisanja putnog sektora, koji je Vlada Hrvatske usvojila u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije