Privreda

Olimpijski centar "Jahorina" cilja mjesto ski-šampiona

Olimpijski centar "Jahorina" cilja mjesto ski-šampiona
Olimpijski centar "Jahorina" cilja mjesto ski-šampiona

JAHORINA - Jahorina mora postati lider u regionu, kako zimskog, tako i svih drugih vidova turizma, koji se vežu za planinu i aktivnosti na planini tokom čitave godine.

Vizija je to kojom se vode u Olimpijskom centru "Jahorina", lideru zimskog turizma u BiH, koji u budućnosti planira postati vodeći ski-centar regiona zbog svih predispozicija i imidža koji ova planina ima, a naročito imajući u vidu da su na njoj 1984. godine održane Zimske olimpijske igre.

Olimpijski centar posluje kao akcionarsko društvo s većinskim državnim kapitalom u kojem je zaposleno 130 ljudi, a taj broj u sezoni raste i do 200. Zanimanja su dijelom vezana za turizam i rad u hotelskoj industriji, dok se na skijalištu pojavljuju specijalizovana zanimanja vezana za upravljanje infrastrukturalnim sistemom.

Osnovne djelatnosti društva su upravljanje infrastrukturom i pružanje usluga na skijalištu Ski-centra na Jahorini i pružanje usluga u hotelu "Bistrica" i pratećim ugostiteljskim objektima.

Hotel, koji je izgrađen za potrebe XIV zimskih olimpijskih igara nalazi se na najljepšem jahorinskom vidikovcu, 1.620 metara iznad mora. Raspolaže sa 152 sobe i osam apartmana, a sve sobe imaju kupatilo, TV sa satelitskim programom, direktnu telefonsku liniju. Tu su i zatvoreni bazen, sauna, teretana, sala za stoni tenis i bilijar, ski-garderoba, ski-rental. Od ljetnih sadržaja sadrži sportske terene za male sportove, veliki travnati teren i drugo.

U OC "Jahorina" ocjenjuju kako u našim okolnostima Jahorina može biti zadovoljna dosadašnjim aktivnostima, ali mora da se približi konkurenciji u okruženju, koja je u prethodnim godinama napravila iskorak.

"Naš turistički proizvod još nije kompletan i potrebno je što prije završiti započeti investicioni ciklus, kako bi naš nastup na tržištu mogao da bude što snažniji i kako bismo opravdali dosadašnje investicione aktivnosti. Potrebno je, prije svega, završiti sistem vještačkog osnježavanja, izgraditi nekoliko novih ski-liftova, izgraditi parking i sadržajno i manifestaciono ojačati ponudu destinacije. Sve ovo su aktivnosti u koje mora da se uključi šira društvena zajednica, pošto Olimpijski centar iz sopstvenih izvora ne može riješiti navedene probleme, ali bi bilo veoma značajno da se proces uređenja destinacije ubrza, kako se ne bi gubilo vrijeme i korak u odnosu na konkurenciju", kažu u ovom olimpijskom centru.

Pokretači su i organizatori većine aktivnosti u vezi sa boravkom gostiju na Jahorini i to smatraju njihovim najvećim poslovnim uspjehom. Razvojem i investicijama unutar Olimpijskog centra došlo je do intenzivne gradnje smještajnih kapaciteta u hotelima, pansionima, apartmanima i kućama, tako da je sada broj ležaja na planini preko 5.000, a što je važan preduslov za unapređenje svih ostalih sadržaja i usluga u destinaciji.

"Naši poslovni rezultati su na nivou prometa od tri do pet miliona KM, ali mi indirektno svojim aktivnostima i u zavisnosti od kvaliteta zimske sezone stvaramo preduslove za promet na Jahorini koji se mjeri desetinama miliona KM. Naša procjena je da dobrom zimskom sezonom ukupan promet svih privrednih subjekata vezanih za Jahorinu kao destinaciju dostiže i do 50 miliona KM", zaključili su oni.

O projektu 50+

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih privatnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera privatnog preduzetništva, kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat je podržao i grad Prijedor.

Profil firme

Naziv: Olimpijski centar "Jahorina"

Sjedište: Jahorina

Osnovano: 2003.

Djelatnost: Turizam i ugostiteljstvo

Broj zaposlenih: 130 (u sezoni do 200)

Kontakt: oc-jahorina.com, 057/270-090

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije