Privreda

Otišao u Kanadu bez dinara, sada zarađuje milione

Otišao u Kanadu bez dinara, sada zarađuje milione
Otišao u Kanadu bez dinara, sada zarađuje milione

U Kanadu je otišao sa samo jednim koferom koji je vrijedio 20 dolara, a danas Robert Herjavec posjeduje kompaniju koja zarađuje stotine miliona dolara.

Robert je Rođen u Varaždinu, a vrlo rano, još kao dijete od osam godina, sa roditeljima se odselio u Kanadu. I to bez ičega. Sve u njihovom koferu, kaže, vrijedilo je samo 20 dolara.

Diplomirao je englesku književnost i političke nauke na Univerzitetu u Torontu, a svoju karijeru počeo iza kamere pa je kao terenski producent radio i na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu za privatnu kanadsku televiziju Global.

Međutim, između snimanja tražio je još posla pa se javio i na oglas kompanije Logiquest koja radi za IBM. Budući da nije bio kvalifikovan, ponudio se da će raditi besplatno šest mjeseci. Oni su to prihvatili, a Robert je preživljavao konobarišući.

Kako piše Jutarnji list, do 1990. napredovao je do direktorske pozicije, ali nakon otkaza osniva svoju prvu kompaniju, BRAK Systems. Tu je firmu prodao telekomunikacijskom gigantu AT&T za 100 miliona dolara, a 2003. godine se vratio biznisu i osnovao Herjavec Group.

Od kompanije sa tri zaposlena Herjavec Group dogurala je do 150 zaposlenih ostvarujući prodajne rezultate koji se mjere u stotinama miliona dolara.

Herjavec je, dodajmo, napisao tri knjige o poslovnom uspjehu: “Kako uspjeti u poslu i u životu” 2010. godine, “Volja za pobjedom” 2013. godine, a najnoviju je objavio u martu ove godine pod nazivom: “Ne morate biti morski pas: Stvaranje sopstvenog uspjeha”.

 

 

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije