Privreda

Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana

Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana
Foto: Ilustracija | Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana

ŠANGAJ - Šangaj je postao prvi grad u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, čiji je BDP prešao tri biliona juana (469 milijardi američkih dolara).

Tako je ovaj grad postigao rast veći od očekivanog prošle godine, pokazali su službeni podaci.

Grad je ostvario 3,01 milijarde juana BDP-a u 2017, sa godišnjim rastom BDP-a od 6,9 odsto, što je u skladu s rastom prethodne godine i prošlogodišnjim nacionalnim prosjekom, objavio je Šangajska kancelarija za statistiku.

“Postizanje tri biliona juana je označilo značajnu prekretnicu i novu početnu tačku, s koje ćemo ići prema viskokvalitetnom razvoju i podizanju ključne konkurentnosti privrednog rasta kako bi ostvarili stabilan, zdrav i održvi razvoj”, rekao je direktor kancelarija Tang Huihao.

Rast viđen prošle godine je dijelom pokretan koordinisanim razvojem proizvodne industrije, koja je rasla za 5,8 odsto i uslužne industrije, koja je zabilježila rast od 7,5 odsto.

„Industrijska proizvodnja je zabilježila najbrži rast od 2011., a industrije visokotehnološke proizvodnje i strateške proizvodnje u nastanku su zabilježile zavidan rast”, rekao je Tang.

Porasla je i proizvodnja i prodaja vozila na novu energiju, s ukupnim industrijskim utroškom koji se podigao za 42,6 odsto od prethodne godine.

(seebiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije