Privreda

Počeo Investicioni forum dijaspore

Počeo Investicioni forum dijaspore
Počeo Investicioni forum dijaspore

PRIJEDOR - Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Anes Cerić istakao je da je dijaspora voljna da ulaže u BiH, ali prije nego što se odluči za to, želi da zna šta joj se konkretno nudi i pod kojim uslovima.

U Prijedoru, gdje je danas počeo Prvi investicioni forum dijaspore, Cerić je izrazio nadu da će ovaj skup dati konkretne rezultate.

Dijaspora BiH, kao veliki potencijal, nedovoljno je iskorišćena u pogledu investicionih ulaganja, ali i prenosu savremenih tehnologija i iskustava savremenog privređivanja i poslovanja, konstatovano je na početku foruma.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić naveo je na konferenciji za novinare da se sredstvima koja godišnje stignu iz dijaspore pokriva 42 odsto spoljnotrgovinskog deficita države, te pozvao sve nivoe vlasti da u dijaspori prepoznaju važan faktor u budućem razvoju zemlje i prema njoj se odnose kao prema partneru.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da moramo mijenjati kompletan pristup dijaspori i posmatrati je kao resurs.

On je rekao da država mora postati politički stabilna, kao i da brže radi na promjenama zakonodavstva i korigovanju sadašnjih nameta, kako bi

postala atraktivnija u privlačenju dijaspore, ali i ostalih potencijalnih investitora.

"Jeftina domaća radna snaga, neiskorišćeni prirodni resursi, blizina tržišta EU, zemalja regiona Cefta  i tržište Turske, u koju se bez carine uvoze proizvodi BiH, povoljnosti su koje mogu da privuku investitore da ulažu u ovu zemlju", rekao je Ergelić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je u Strategiji razvoja Prijedora prioritet dat ekonomiji, ali je dodao da su nedovoljno iskorišćeni kapaciteti prijedorske dijaspore, koji bi mogli znatno doprinijeti bržem razvoju ovog grada.

"Prijedor je nedavno proglašen najpovoljnijom destinacijom za ulaganjem. Nastojaćemo da u ova dva dana trajanja konferencije učesnike upoznamo o svim pogodnostima, koje se nude potencijalnim investitorima", rekao je Pavić.

Grad Prijedor, nevladina organizacija "Naša perspektiva" i Grupacija "BHdia for" organizatori su Prvog investicionog foruma dijaspore Prijedor, na kojem je prijavljeno 350 učesnika.

NJegovi partneri su Spoljnotrgovinska komora BiH i Svjetski savez dijaspore BiH, a podržali su ga Norveška, te Švajcarska agencija za razvoj i saradnju /SDC/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije