Privreda

Podnesen zahtjev za stečaj "Alumine"

Podnesen zahtjev za stečaj "Alumine"
Podnesen zahtjev za stečaj "Alumine"

BANJALUKA, ZVORNIK - Predsjednik Uprave zvorničke "Alumine" Milorad Motika predao je sudu zvaničan zahtjev za stečaj ove kompanije, bez odobrenja Odbora povjerilaca Fabrike glinice "Birač".

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. maja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost. Uprava kompanije koja se od početka opirala stavu Vlade RS da se postigne dogovor s "Pavgordom", guranjem "Alumine" u stečaj pokušava da izbjegne namirenje "Pavgorda". Cilj je izbjeći novu blokadu računa koja bi uskoro trebalo da uslijedi jer, kako saznajemo, najavljeni pregovori nikada nisu započeti. Problemi "Alumine" pojavili su se nakon što joj je fočanska firma "Pavgord", na osnovu sudskog rješenja, blokirala račune pokušavajući tako da naplati potraživanja koja ima od FG "Birač". Računi "Alumine" su deblokirani petnaestak dana kasnije, nakon što je postignut kompromis da počnu pregovori s "Pavgordom" o priznavanju dijela potraživanja.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević je potvrdio da je Uprava "Alumine" podnijela zahtjev za stečaj, ali o detaljima nije želio da govori, dok se predsjednik Uprave Mile Motika nije javljao na telefon.

Podnošenje zahtjeva za stečaj "Alumine", kćerke firme FG "Birač", je, kako saznajemo, izazvalo oštru polemiku na posljednjoj sjednici Odbora povjerilaca Fabrike glinice. Đurđević je tada naveo da je prijedlog podnesen jer "Alumina" ima problema s likvidnošću, odnosno zbog toga što joj, nakon blokade, nijedan dobavljač ne da robu bez avansa, jer očekuju novu blokadu. Članovi Odbora povjerilaca su bili iznenađeni saznanjem da je predložen stečaj, te naglasili da Odbor treba da odlučuje o takvim stvarima.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije