Privreda

Podrška uzgajivačima genetski nemodifikovane soje

Podrška uzgajivačima genetski nemodifikovane soje
Foto: Ilustracija | Podrška uzgajivačima genetski nemodifikovane soje

SARAJEVO - Evropska unija i UNDP su, u saradnji sa opštinama u BiH, podržali uzgajivače genetski nemodifikovane soje nabavkom sjemena, te povezivanjem sa tržištem i otkupljivačima.

Projektom Lokalni integrisani razvoj, čija je osnovna aktivnost podrška razvoju poljoprivrede i povećanju zapošljavanja, obuhvaćene su opštine Modriča, Odžak, Domaljevac, Gradiška i Orašje, saopšteno je iz UNDP-a.

Poljoprivrednici iz ovih opština, njih 283, zasijali su sjeme genetski nemodifikovane soje dobijeno zahvaljujući podršci EU na više od 1.340 hektara zemljišta.

U nabavku sjemena uloženo je oko 230.000 KM, a prihodi poljoprivrednika iznosili su oko tri miliona KM.

Tako su poljoprivrednici koji su učestvovali u projektu ostvarili prihod od gotovo 2.200 KM po hektaru, što je u prosjeku povećalo prihode njihovih domaćinstava za oko 10.000 KM.

Soja je postala centralna tema u evropskoj poljoprivredi, industriji stočne hrane i prehrambenoj industriji.

Za pokrivanje manjka proteina u stočnoj hrani EU uvozi oko 23 miliona tona sojine prekrupe i 12,5 miliona tona sojinog zrna, prije svega iz Južne Amerike. Međutim, oko dvije trećine uvoza sastoji se od genetski modifikovane soje, navodi se u saopštenju.

Prvi put su GMO namirnice stavljene na tržište devedesetih godina prošlog vijeka, a od tada među potrošačima raste zabrinutost zbog takvih namirnica, posebno u Evropi.

Zabrinutost potrošača u EU rezultirala je obaveznim označavanjem genetski modifikovane hrane, kao i hrane namijenjene za ishranu stoke. Sličnu praksu propisuje i Zakon o GMO u BiH.

Zbog toga se tržište BiH sve više okreće "non-GMO" sjemenima, za kojima postoji velika potražnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije