Privreda

"Podrumi Vukoje" obilježili 123. berbu žilavke

"Podrumi Vukoje" obilježili 123. berbu žilavke
Foto: Ilustracija | "Podrumi Vukoje" obilježili 123. berbu žilavke

TREBINJE - U vinogorju Carskih vinograda, u Ušću kod Trebinja, "Podrumi Vukoje" su obilježili 123. berbu žilavke, autohtone sorte grožđa, od koje se još od vremena Austrougarske prave vrhunska vina koja su se pila i na tadašnjem carskom dvoru.

"Žilavka je bila oficijelno vino Austrougarske monarhije, a sada je i oficijelno vino nekih drugih dvorova koji poznaju enofilsku priču i pravi kvalitet, a od 2006. godine je upravo ova žilavka upisana na svjetsku vinsku kartu u Bordou kao jedino vino iz BiH", rekao je prilikom obilježavanja ovogodišnje berbe Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje".

On je objasnio da je u pitanju izuzetna berba, iako sa manjim prinosom, što Vukojama ne predstavlja smetnju, jer oni isključivo proizvode vina sa pažljivo biranih plodova, odnosno preferira se kvalitet nad kvantitetom.

Budući da se sa njihovih vinogorja proizvede maksimalno 150.000 boca, te da sve zavisi od kvaliteta zrna, ove godine se očekuje optimalnih 130.000 boca vrhunskih vina koja završavaju na tržištima tri kontinenta - u Evropi, Americi i Aziji.

"Isključivo proizvodimo vina od svoga grožđa, sa dva lokaliteta - Carskih vinograda i Zasad polja, sa kojih smo, iako je ova vinogradarska godina bila veoma teška, kada sublimiramo rezultate, ubrali visokokvalitetno grožđe, pa se ova godina, poslije 2011, može smatrati najboljom godinom do sada, jer smo, i pored proljetnih mrazeva, imali dosta sunca, ali i kiše, sa velikim oscilacijama temperatura između noći i dana, što je  potrebno za vrhunska vina", rekao je Radovan Vukoje.

Zbog toga se, kažu u "Podrumima Vukoje", od ove berbe očekuju vina izuzetnih aroma žilavke, sa primjesama mirisa vinogradarske breskve i aromatičnog bilja, te svega onoga što ovu sortu odvaja od drugih.

Okončanje berbe se u vinogorjima Vukoja očekuje u narednih petnaestak dana, jer se čeka pogodan trenutak za berbu pojedinih crvenih sorti, kada je najbolji odnos šećera, kiselina i svih ostalih sastojaka dobrog grozda vina.

U ovoj se vinariji, kako tvrdi Mladen Fuštar, izvršni menadžer "Podruma Vukoje", ništa ne prepušta slučaju.

"Ovogodišnja berba je, iako kvantitativno manja od prethodne, po kvalitetu mnogo bolja u odnosu na prethodne godine, što znači da ćemo, po tradiciji ove vinarije, i u ovoj, odnosno svim narednim godinama, proizvoditi samo kvalitetna vina", kaže Fuštar.

Vukoje, kao dugogodišnji predstavnici vrhunskog bosanskohercegovačkog vinarstva, ali i kao najuspješnija vinarija jugoistočne Evrope i pokretači razvoja ovdašnjeg vinarstva, kažu da su ovo rezultati dugogodišnjeg rada, koji je započeo 1982. godine. 

Od tadašnjih ograničenih količina do danas se promijenilo dosta toga, pa je paleta Vukoje proizvoda proširena na sve vrste vina, ali i na posebne vrste lozove rakije.

"U 'Podrumima Vukoje' ćemo uskoro imati i najmoderniju destileriju regiona za proizvodnju rakije i to na način da ćemo, za razliku od ranije lozove rakije koju smo proizvodili decenijama, sada raditi sortne destilate - od svake sorte grožđa ćemo praviti različitu rakiju, od žilavke, vranca i mnogih internacionalnih sorti, a sve to će zasigurno upotpuniti našu decenijsku ponudu alkoholnih pića, među kojima je i naš konjak, čiju smo proizvodnju pokrenuli prije pet-šest godina", kaže Radovan.

Njihova nova priča alkoholnih pića će, kako se očekuje, izazvati zasigurno veliko interesovanje, a prve boce se na tržištu očekuju već iduće godine.

Govoreći o nastavku dobre vinogradarske priče, u "Podrumima Vukoje" ističu da su nedavno na najprestižnijem svjetskom takmičenju AVC-u osvojili najveće priznanje i Veliku zlatnu medalju za Crvenu selekciju Vukoje, koje je i najbolje ikada ocijenjeno vino iz Bosne i Hercegovine.

Dobre masline sa dobrim vinima

Druga grana koju paralelno sa vinarstvom "Podrumi Vukoje" sve uspješnije razvijaju jeste proizvodnja i prerada maslina.

Radovan Vukoje objašnjava da je u pitanju pet sorti i da su svih pet i ove, druge po redu, godine branja odlično rodile i dale izvanredan mesnati i zdrav plod.

"U pripremi je i novi, vrlo moderan objekat za uljaru, najmodernije opremljen u regionu, tako da ćemo i maslinarstvo razvijati uporedo sa vinarstvom", kazao je Radovan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije