Privreda

Politika koči napredak energetike

Politika koči napredak energetike
Foto: N.N. | Godišnji izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice: Politika koči napredak energetike
Dejan Šajinović

BEČ - Bosna i Hercegovina je žrtva vlastitog ustavnog uređenja i nedostatka političke volje, koji su kočnice postizanju napretka u oblasti energetike, navedeno je u najnovijem godišnjem izvještaju o implementaciji evropskih energetskih regulativa.

Predstavljajući izvještaj, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, upozorava da su BiH i Makedonija zemlje koje još nisu transponovale Treći energetski paket u svoje zakonodavstvo.

U dijelu koji se odnosi na BiH, u izvještaju se upozorava da nema napretka, uprkos činjenici da su protiv BiH uvedene sankcije 2015. godine, te da je energetski sektor u zemlji i dalje u blokadi.

"Organizacija energetskog sektora u zemlji trpi zbog složenosti ustavnog uređenja BiH i političke pat pozicije", navedeno je.

Kada se radi o oblasti gasa, istaknuto je da BiH "uporno i konstantno" krši zakon EZ-a time što nije implementirala ni odredbe Drugog energetskog paketa, zbog čega su BiH 2015. uvedene sankcije, koje su suspendovane u oktobru 2016, pa ponovo uvedene u aprilu ove godine.

"Odlukama iz 2015. i 2016. pozivamo EU da u skladu s članom 6 Sporazuma o EZ-u, preduzme adekvatne mjere u vezi sa suspenzijom finansijske pomoći u vidu grantova BiH u oblastima koje se krše", navedeno je u izvještaju.

Upozoravaju da je u FBiH nacrt zakona o gasu "zaglavljen" već tri godine, a da zakon u RS, koji postoji, nije usklađen s Trećim paketom.

"U prvom kvartalu 2017. RS je pripremila novi nacrt zakona o gasu, koji nije povezan s jedinstvenim regulatorom na nivou države", istaknuto je i dodaju da BiH ne poštuje Treći paket po brojnim osnovama.

"Zakonodavstvo u FBiH predviđa pregovarački pristup od strane ministarstva koje je zaduženo za energetiku. Tarife za prenos i distribuciju gasa u FBiH nikad nisu niti usvojene, niti objavljene, niti primijenjene", upozoreno je.

Kada se radi o oblasti električne energije, jedna od glavnih primjedaba je da su cijene u RS regulisane od strane elektroproizvodnih preduzeća, što je u suprotnosti sa direktivama EU, i onemogućava potrošačima izbor dobavljača.

"Ova regulacija trebalo bi da bude uklonjena novim zakonom o energetici RS", navode.

Takođe, BiH zamjeraju da tri glavna proizvođača električne energije dominiraju snabdijevanjem u svojim područjima, a samo 2,8 odsto potrošača je promijenilo dobavljača.

"Posljedično tome, skoro 43 odsto cijena potrošene električne energije u zemlji je podložno regulaciji", navedeno je.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, pak, tvrde je Vlada RS nastojala biti maksimalno konstruktivna da se ispune uslovi EZ-a, ali pod uslovom da se ne zadire u ustavnu organizaciju BiH.

"Kada govorimo o Nacrtu zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, važno je istaći da su određena rješenja bila prihvaćena, ali samo od EZ-a, a ne i od FBiH, koja ih je sve odbila", istakli su oni, tvrdeći da za razliku od RS, FBiH uopšte nema zakon o gasu, nego Uredbu o organizaciji i regulaciji gasne privrede iz 2007. godine.

"Očigledno je da je želja FBiH da se na nivou BiH donese zakon o gasu, a ne da se pitanje regulacije gasa u BiH i izgradnja tržišta za gas rješava izmjenama postojećih zakona", tvrde oni.

U vezi s konstatacijom Sekretarijata EZ da Republika Srpska ne posvećuje dovoljno pažnje socijalno osjetljivim kategorijama potrošača električne energije, ističu da je cijena električne energije u FBiH znatno viša nego u RS, te se ova činjenica može smatrati i socijalno osjetljivom politikom.

Iz Federalnog ministarstva energetike odgovori nam nisu stigli.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije