Privreda

Poljoprivrednici se spremaju za proljećne radove: Bolja sjetva uz podsticaje

Poljoprivrednici se spremaju za proljećne radove: Bolja sjetva uz podsticaje
Foto: N.N. | Poljoprivrednici se spremaju za proljećne radove: Bolja sjetva uz podsticaje

BANJALUKA, SARAJEVO - Pripreme za proljećnu sjetvu su u toku i ako vremenske prilike dozvole, trebalo bi da počne za desetak dana, a najveće površine će biti zasijane pšenicom.

"Poljoprivrednici uveliko pripremaju mašine, kupuju đubriva, kupuju sjemenski kukuruz i pripremaju se za ranu proljećnu sjetvu. Za razliku od prošle godine, zasadiće manje kukuruza, ali  više pšenice, jer ona daje sigurnost u proizvodnji", rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine. 

Ove godine poljoprivrednici u RS osjećaju veći optimizam jer su dobili finansijski podsticaj.

"U februaru je izvršeno šest uplata za poljoprivrednike da im se olakša početak proljećne sjetve, a podsjećam mi nemamo nikakvih dugovanja prema poljoprivrednicima", izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Udruženja povrtara RS  kažu da su i oni spremni da zasuču rukave i izađu na njive.

"Biće više zasijano, a očekujemo lijepo vrijeme. Podsticaj je sa 350.000 maraka porastao na 1.850.000 maraka. Svako ko dobije podsticaj u ovo vrijeme uložiće ga u sljedeću godinu", tvrdi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Situacija u Federaciji BiH je malo drugačija jer osim što nema većih promjena u količini kultura koje će se sijati, nedostaju im podsticaji nadležnih, tvrde iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Ljudi se spremaju, sjetva se uveliko sprema, radiće se kao i do sada samo što nemamo plavog dizela, nemamo goriva, ova godina će biti čak i teža. Vlada je trebalo da nam isplati 11.500.000 maraka, ali pomoći nema. Da li će je biti, mi još ne znamo", izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije