Privreda

Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista

Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista
Foto: N.N. | Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako su dolasci turista u BiH u prošloj godini porasli za 13,7 odsto, povećanje broja posjeta je, tvrde stručnjaci, prema smještajnom kapacitetu, daleko ispod optimuma.

"Broj posjeta turista u cijeloj BiH se povećava iz godine u godinu i to je svakako veoma značajno, ali kada su u pitanju smještajni kapaciteti ovog područja, oni nisu ni blizu iskorišteni", naglasio je Edvard Kapetanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Istakao je da je pravo stanje i stvarni broj turista teško odrediti zbog uticaja sive ekonomije, tako da je, kako kaže, taj broj uvijek veći od onog što se iznosi u statistikama.

"Važno je napomenuti da je produžena i dužina boravka turista u BiH", istakao je Kapetanović.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u BiH ostvarili 1.307.319 posjeta, što je, prema ovim podacima, za 13,7 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

"Broj noćenja turista u BiH u 2017. godini iznosio je 2.677.125, što je više za 12,4 odsto u odnosu na isti period 2016. godine", ističu u Agenciji za statistiku BiH.

Prema novim podacima, broj noćenja domaćih turista bio je veći za 16,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

"U strukturi noćenja stranih turista u 2017. godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,8 odsto), Srbije (8,1 odsto), te Turske (7,3 odsto)", istakli su u Agenciji.

Naglasili su da je povećanje broja turista u BiH dovelo i do značajnog povećanja prihoda od turizma.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) istakli su da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2017. godine RS posjetilo 344.659 turista.

"Turisti koji su posjetili RS ostvarili su 794.543 noćenja, a ako ove podatke uporedimo s podacima iz 2016. godine, vidimo da se broj dolazaka povećao za 6,4 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja povećan za 7,3 odsto", naglasili su u TORS-u.

Naveli su da su, pored domaćih turista, najviše posjeta ostvarili gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kao i Turske, Austrije, Italije i drugih evropskih zemalja.

"Najposjećeniji gradovi u RS u 2017. godini bili su Banjaluka, Pale, Teslić, Trebinje, Višegrad, Bijeljina, Prijedor, Laktaši i drugi", ističu u TORS-u.

Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku, prihodi od turista po osnovu hrane i pića za prva tri kvartala iznose 34.717.282 KM, dok prema njihovim procjenama prihodi od smještaja turista, za isti period, iznose 37.088.093 KM.

"Povećanje broja dolazaka turista u RS od 6-7% je značajno, pogotovo ako pogledamo i predviđanja koja je objavila Svjetska turistička organizacija, a prema kojima se očekivao porast kretanja turista od 4-5% tokom 2017. godine", naglasili su TORS-u.

Kada je u pitanju FBiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, FBiH je u 2017. godini posjetilo 948.023 turista.

Prema istim podacima, najviše posjeta turista je ostvareno u julu, kada je ovaj entitet posjetio 125.881 turista, a najviše turista u FBiH je bilo iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i Poljske.

Prema ovim podacima, turisti su najčešće birali hotelski smještaj, a neto iskorištenost raspoloživih kreveta u julu, kada je bilo najviše posjeta, bila je 34,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije