Privreda

Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista

Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista
Foto: N.N. | Potencijali BiH još neiskorišteni: Više kapaciteta nego turista
Bojana Živanić

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako su dolasci turista u BiH u prošloj godini porasli za 13,7 odsto, povećanje broja posjeta je, tvrde stručnjaci, prema smještajnom kapacitetu, daleko ispod optimuma.

"Broj posjeta turista u cijeloj BiH se povećava iz godine u godinu i to je svakako veoma značajno, ali kada su u pitanju smještajni kapaciteti ovog područja, oni nisu ni blizu iskorišteni", naglasio je Edvard Kapetanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Istakao je da je pravo stanje i stvarni broj turista teško odrediti zbog uticaja sive ekonomije, tako da je, kako kaže, taj broj uvijek veći od onog što se iznosi u statistikama.

"Važno je napomenuti da je produžena i dužina boravka turista u BiH", istakao je Kapetanović.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u BiH ostvarili 1.307.319 posjeta, što je, prema ovim podacima, za 13,7 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

"Broj noćenja turista u BiH u 2017. godini iznosio je 2.677.125, što je više za 12,4 odsto u odnosu na isti period 2016. godine", ističu u Agenciji za statistiku BiH.

Prema novim podacima, broj noćenja domaćih turista bio je veći za 16,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

"U strukturi noćenja stranih turista u 2017. godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,8 odsto), Srbije (8,1 odsto), te Turske (7,3 odsto)", istakli su u Agenciji.

Naglasili su da je povećanje broja turista u BiH dovelo i do značajnog povećanja prihoda od turizma.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) istakli su da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2017. godine RS posjetilo 344.659 turista.

"Turisti koji su posjetili RS ostvarili su 794.543 noćenja, a ako ove podatke uporedimo s podacima iz 2016. godine, vidimo da se broj dolazaka povećao za 6,4 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja povećan za 7,3 odsto", naglasili su u TORS-u.

Naveli su da su, pored domaćih turista, najviše posjeta ostvarili gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kao i Turske, Austrije, Italije i drugih evropskih zemalja.

"Najposjećeniji gradovi u RS u 2017. godini bili su Banjaluka, Pale, Teslić, Trebinje, Višegrad, Bijeljina, Prijedor, Laktaši i drugi", ističu u TORS-u.

Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku, prihodi od turista po osnovu hrane i pića za prva tri kvartala iznose 34.717.282 KM, dok prema njihovim procjenama prihodi od smještaja turista, za isti period, iznose 37.088.093 KM.

"Povećanje broja dolazaka turista u RS od 6-7% je značajno, pogotovo ako pogledamo i predviđanja koja je objavila Svjetska turistička organizacija, a prema kojima se očekivao porast kretanja turista od 4-5% tokom 2017. godine", naglasili su TORS-u.

Kada je u pitanju FBiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, FBiH je u 2017. godini posjetilo 948.023 turista.

Prema istim podacima, najviše posjeta turista je ostvareno u julu, kada je ovaj entitet posjetio 125.881 turista, a najviše turista u FBiH je bilo iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i Poljske.

Prema ovim podacima, turisti su najčešće birali hotelski smještaj, a neto iskorištenost raspoloživih kreveta u julu, kada je bilo najviše posjeta, bila je 34,6 odsto.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije