Privreda

Potrebe drvoprerađivača dvostruko veće od ponude

Potrebe drvoprerađivača dvostruko veće od ponude
Foto: Ilustracija | Potrebe drvoprerađivača dvostruko veće od ponude
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Ovogodišnje potrebe drvoprerađivača u Unsko-sanskom kantonu za sirovinom veće su dva i po puta od količine koju preduzeće "Unsko-sanske šume" može da im isporuči na osnovu njihovog godišnjeg plana proizvodnje.

Prema riječima Harisa Mešića, direktora ovog preduzeća, koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području USK, radi se o problemu koji se ponavlja iz godine u godinu.

"Mora se znati kako smo ograničeni planovima gospodarenja šumama i ne možemo sjeći više nego što je dozvoljeno. Nažalost, moram reći da će, kada su u pitanju trupci, količine koje ćemo isporučiti drvoprerađivačima biti manje nego u prošloj godini", istakao je Mešić.

Prema njegovim riječima, "Unsko-sanske šume" su svojim planom za ovu godinu predvidjele eksploataciju i isporuku 50.000 kubika drveta, a ukupne potrebe ovdašnjih drvoprerađivača iznose oko 125.000 kubika. Kako bi se stimulisala drvoprerađivačka industrija u USK, ove godine će se drvni sortimenti dijeliti po kriterijumima koji protežiraju preduzeća koja se bave finalnom i polufinalnom proizvodnjom. Međutim, kako kaže sekretar Privredne komore USK Nihad Šušnjar, takvih preduzeća je u ovome kantonu svega nekolicina.

"Ogromna većina drvoprerađivača tokom proteklih godina opredijelila se za primarnu preradu drveta. U najvećem broju slučajeva radi se o pilanama koje režu drvo u daske i potom ih prodaju na domaćem i stranom tržištu", kaže Šušnjar.

Nedostatak proizvodnih pogona koji se bave finalnom proizvodnjom drveta on objašnjava velikom potražnjom, te visokom cijenom sirovina i poluproizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije