Privreda

Potrebno još 700 miliona KM da svi u BiH dobiju vodu

Potrebno još 700 miliona KM da svi u BiH dobiju vodu
Foto: Ilustracija | Potrebno još 700 miliona KM da svi u BiH dobiju vodu

BIJELJINA - BiH je poznata po dobrom hidropotencijalu u svakom smislu i to treba koristiti na najbolji način, ali i u Republici Srpskoj i FBiH, nažalost, ima još dosta lokaliteta na kojima voda nije dostupna građanima ili je nema dovoljno za sve koji su priključeni na postojeće vodovodne sisteme, rekao je danas Nenad Đukić iz resornog ministarstva Srpske.

"Evidentirane su znatne potrebe za vodosnabdijevanje stanovništva, ukazano i na prečišćavanje otpadnih voda koje je još simbolično i trebalo bi znatno da se poboljša, da bismo i na taj način obezbijedili vodu za sve", rekao je Đukić novinarima na kraju skupa povodom Svjetskog dana voda, koji je održan u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini.

On je naveo da je energetika trenutno jedan od najvećih korisnika voda, uz ocjenu da treba poboljšati korištenje vodnog bogatstva za poboljšanje sistema za navodnjavanje i razvoj proizvodnje hrane.

Đukić je istakao da je pitanje finansiranja projekata u oblasti voda vrlo bitna stavka i da se tome ozbiljno pristupa u svim vladinim institucijama.

"Evidentno je da vodovodne kompanije, uz velike gubitke u sistemima, borbu vode i sa finansijama zbog nemogućnosti da ulažu iz svojih resursa, pa dolazimo u situaciju da ne mogu da obnove vodovodnu mrežu i smanje gubitke kako bi se obezbijedilo dovoljno vode tamo gde je nema", zaključio je Đukić

Pomoćnik direktora Javne ustanove "Vode Srpske" Slaviša Savić istakao je da voda predstavlja značajan resurs koji može da pomogne u opštem razvoju društva i privrede i da uprkos prirodnim pretpostavkama da svaki stanovnik ima zdravu vodu za piće, sada vodu u BiH ima tek 60 odsto stanovništva koji su priključeni na javne vodovode.

Prema njegovim riječima, gubici u vodovodnim sistemima dostižu od 30 do 80 odsto vode, što je vrlo loše.

"Uz ogromnu korist, voda može da nanese i veliku štetu i u Republici Srpskoj je za zaštitu od tog štetnog djelovanja i poplava uloženo više od 200 miliona KM u posljednjih pet godina, a tu se neće stati", najavio je Savić.

Šef odsjeka za vodne resurse u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Boško Kenjić pohvalio je kao fer i otvorenu saradnju po pitanju izazova u sektoru voda između svih institucija i nivoa vlasti, navodeći da je to doprinijelo realizaciji brojnih dobrih projekata u ovoj oblasti. 

"Da bi svi građani u BiH imali pristup redovnom i zdravstveno ispravnom vodosnabdijevanju procjenjuje se da je potrebno ulaganje od preko 700 miliona evra", rekao je Kenjić.

Fuad Mujagić iz federalnog resornog ministarstva je u razgovoru sa novinarima najavio aktivnosti u FBiH naredne godine na čišćenju vodotoka od nagomilanog smeća. 

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva Sead Delić rekao je za BiH da je zemlja bogata vodom za piće i da je po tom bogatstvu prva u regiji, a peta u Evropi.

I on je upozorio na opasnost od rastućeg zagađenja, kao i gubitke vode u javnim sistemima koji iznose od 20 do 80 odsto, te naveo da je obuhvat stanovništva sa tretmanom otpadnih voda svega između sedam i 10 odsto.

Direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara Damir Mrđen sumirao je u izjavi novinarima da je 60 odsto stanovništva priključeno na javne vodovode, 30 odsto na kanalizacione sisteme, a prečišćava se svega 15 odsto upotrijebljene vode u BiH

"Ogroman zadatak je da se ti procenti znatno povećaju, za šta su potrebna velika finansijska ulaganja, uz dodatni problem da ne opteretimo građane iznad maksimalne granice od četiri odsto prosječne plate za pruženu uslugu", zaključio je Mrđen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije