Privreda

Preduzeće "Metalac MBM" gradi proizvodnu halu

Preduzeće "Metalac MBM" gradi proizvodnu halu
Foto: N.N. | Preduzeće "Metalac MBM" gradi proizvodnu halu

DERVENTA - Preduzeće "Metalac MBM" iz Dervente, koje proizvodi opremu za građevinarstvo, uložiće 1,5 miliona KM u izgradnju nove proizvodne hale, a početak proizvodnje planiran je za 1. februar naredne godine.

Vlasnik preduzeća Slobodan Golub rekao je Srni da investiciju ostvaruju vlastitim sredstvima.

"Preduzeće je kupilo zemljište od 2.600 metara kvadratnih odmah pored proizvodnih kapaciteta u naselju Lug, gdje sada radi 70 radnika. Objekat gradimo u skladu sa svim energetskim zahtjevima i želimo dobiti pasoš izgrađenog energetskog objekta", kaže Golub.

On ističe da preduzeće 98 odsto proizvoda izvozi na tržišta Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, te da je proizvodnja za sedam mjeseci ove godine povećana za 75 odsto u odnosu na prošlu.

"U novoj proizvodnoj hali planiramo modernizovanu i automatizovanu proizvodnju, kako majstori kažu `bez macole`, a biće zaposleno 15 novih radnika. Ranije smo kupili dva robota za zavarivanje i laser za sječenje metala", naveo je Golub.

Prema njegovim riječima, 80 odsto proizvodnje je oprema za građevinarstvo, a ostalo su sitni proizvodi.

Golub kaže da je u posljednje vrijeme izražen problem nedostatka radnika, tako da u preduzeće primaju nekvalifikovane radnike koje obučavaju i prekvalifikuju u potrebno zanimanje.

"Imali smo pet većih odlazaka radnika u inostranstvo, ali to je trend koji je prisutan u cijeloj zemlji. Određenim tehnologijama, automatizovanjem proizvodnje i prekvalifikacijama nastojimo da prevaziđemo probleme", istakao je Golub.

Privredna komora Republike Srpske proglasila je "Metalac MBM" najboljim malim privrednim društvom u okviru dodjele priznanja najuspješnijim preduzećima u 2015. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije