Privreda

Privreda Japana u trećem kvartalu porasla za 0,3 odsto

Privreda Japana u trećem kvartalu porasla za 0,3 odsto
Privreda Japana u trećem kvartalu porasla za 0,3 odsto

TOKIO - Bruto domaći proizvod (BDP) Japana zabilježio je slabiji rast u trećem tromjesečju nego što se očekivalo, od samo 0,3 odsto na kvartalnom nivou, pošto je mlaka korporativna potrošnja prigušila ekspanziju treće svjetske ekonomije, prema danas objavljenim revidiranim statističkim podacima.

Najnoviji pokazatelji su niži od prethodne preliminarne procjene privrednog rasta od 0,5 odsto u periodu jul-septembar 2016, prenosi agencija AFP.

Slabiji kvartalni podaci odražavaju se i na godišnji rast, gdje sada stopa povećanja BDP-a iznosi 1,3 odsto.

To je, prema navodima agencije AP, znatno ispod preliminarne procjene godišnjeg rasta od 2,2 procenta u posljednjem tromjesečju.

Američka agencija konstatuje da je, bez obzira na znatno niže pokazatelje privrednog rasta nego što su analitičari očekivali, japanska privreda ipak bilježila ekspanziju u tri kvartala uzastopno.

Usporavanje rasta u trećem kvartalu je posljedica pada investicija kompanija za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Ranija preliminarna procjena glasila je da su poslovna ulaganja ostala na istom nivou. Izvoz je u posmatranom tromjesečju porastao za 1,6 odsto, što je takođe niže u odnosu na raniji podatak o rastu od 2,0 procenta, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije