Privreda

Projekti teški nekoliko milijardi evra

Projekti teški nekoliko milijardi evra
Projekti teški nekoliko milijardi evra

BANJALUKA - Američki konglomerat "General Electric" (GE) dogovorio je juče s Vladom RS učešće u modernizaciji željezničke pružne mreže u RS investicione vrijednosti 170 miliona evra, dok bi ukupna ulaganja u više sektora za koja su zainteresovani mogla dostići i nekoliko milijardi evra.

Saopštili su to Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, i Đuzepe Reki, direktor GE za Italiju i jugoistočnu Evropu, nakon razgovora u Banjaluci.

Dodik je izjavio da će Vlada i američka korporacija, jedna od najvećih u svijetu sa godišnjim prometom od 170 milijardi dolara, za 30 do 45 dana potpisati protokol o realizaciji niza projekata, prije svega izgradnje brze pruge na relaciji Doboj - Banjaluka - Prijedor.

"Do kraja maja ćemo raspisati tender za realizaciju tog projekta, a do septembra očekujemo da počne izgradnja pruge", istakao je Dodik, dodajući da bi se u drugoj fazi ušlo u modernizaciju ostalih postojećih pružnih pravaca s mogućnošću izgradnje novih, pominjući dionicu pruge Čapljina - Nikšić koja ide preko Trebinja.

Vlada RS će, takođe, prema riječima Dodika, od GE na lizing kupiti dva aviona za potrebe javnog preduzeća "Sky Srpska", koje bi uspostavilo redovan putnički saobraćaj sa banjalučkog aerodroma, ocjenjujući to najpovoljnijom nabavkom od više razmatranih. Dogovoreno je i da će GE isporučiti medicinsku opremu za zdravstvene ustanove u RS s obzirom na to da se, kako je rečeno, prethodno kupljena pokazala veoma kvalitetnom.

Zvaničnici RS su s predstavnicima američke kompanije, pored toga, razgovarali o mogućnostima njihovog uključenja u elektroenergetske projekte, prvenstveno isporuku generatora za hidroelektrane, te izgradnje lokalnih vodovoda.

"Vrijednost svih potencijalnih projekata, računajući i energetski sektor gdje su velika ulaganja, u perspektivi bi sigurno iznosila nekoliko milijardi evra", istakao je Dodik.

Regionalni direktor GE kazao je da taj konglomerat nastupa na tržištima "čije vlade imaju kvalitetne razvojne planove, lidere s jasnom vizijom i odličnom organizacijom".

"To smo našli u RS i to drugačije nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Jezik kojim govorimo s premijerom RS i njegovim saradnicima je isti, a jasnoća planiranja je upravo ono što je potrebno da bi zemlja brzo uhvatila korak sa svijetom", kazao je Đuzepe Reki.

Pored iskazanog interesa za željeznički sektor, Reki je naglasio želju za saradnju u energetskom sektor izražavajući očekivanje da će RS u toj oblasti ostvariti veliki napredak u narednom periodu.

Više detalja u vezi sa svim projekatima, kako je rečeno, biće poznato nakon razgovora Dodika i generalnog direktora GE Džefa Imelta dogovorenog za idući mjesec u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije