Privreda

"Putevi RS" kupuju više od 20 automobila

"Putevi RS" kupuju više od 20 automobila
Foto: N.N. | "Putevi RS" kupuju više od 20 automobila

BANJALUKA – "Putevi Republike Srpske" u ovoj godini planiraju da kupe 21 novi automobil, dok će većina onih koja trenutno imaju na doboš, potvrdili su u ovom javnom preduzeću.

Capital je nedavno objavio da ovo preduzeće u 2018. godini planira da za nabavku poslovnog softvera izdvoji 3,6 miliona KM, a da neće štedjeti ni na kupovini službenih vozila za koja namjeravaju potrošiti čak 680.000 KM.

U "Putevima" su danas potvrdili da su planirali nabavku 21 vozila uz obrazloženje da su ona koja trenutno imaju stara i mnogo prešla.

"'Putevi RS’ trenutno posjeduju 23 vozila i jedan kombi furgon za snimanje puteva sa prikolicom. Planirana je nabavka 21 vozila jer je većina vozila koja trenutno imamo 2011. godište i do sada su prešli više od 200.000 kilometara. Većina tih automobila je blizu knjigovodstvenog otpisa. Servis za redovno održavanje ovih vozila prevazilazi knjigovodstvenu vrijednost tih vozila. Većina ovih starih vozila biće prodana na licitaciji“, rekli su za Capital u "Putevima".

Dodali su da će tender biti javno objavljen sa svim tehničkim i finansijskim uslovima, koji će obuhvatiti cijenu, snagu motornih vozila, troškove održavanja, dostupnost servisa za održavanje, garantni rok, te druge tehničke i finansijske uslove.

Kada je u pitanju nabavka softvera za koji "Putevi" namjeravaju izdvojiti 3,6 miliona KM, u ovom preduzeću su rekli da će on služiti kao zamjena nad postojećim softverskim rješenjima u smislu proširivanja poslovne politike, planiranja, finansijskog poslovanja, upravljanja ljudskim resursima kao i optimizaciju poslovnih procesa.

"Na taj način mogla bi se izvršiti integracija postojećih sistema u jedan jedinstven poslovan sistem. Softver bi jednim dijelom trebao biti povezan i sa menadžerskim portalom softvera za upravljanje putnom mrežom i katastra puteva koji je u izradi, a u cilju praćenja upravljanja putnom mrežom kroz prostorna, saobraćajna, tehnička i ekonomska istraživanja i analize", rekli su u "Putevima".

Planom javnih nabavki ovog preduzeća za 2018. godinu predviđene su nabavke u ukupnom iznosu od 91,88 miliona KM sa PDV-om, a najveći iznos, oko 82 miliona KM, predviđen je za radove na putevima.

Iako najveći dio planiranog novca u ovoj godini „Putevi“ namjeravaju da potroše za rekonstrukciju putne infrastrukture, značajan iznos planiran je i za novi softver, vozila te konsultantske usluge.

(capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije