Privreda

RS se prilagodila evropskim normama u oblasti energetske efikasnosti

RS se prilagodila evropskim normama u oblasti energetske efikasnosti
Foto: Jelena Đurđević | RS se prilagodila evropskim normama u oblasti energetske efikasnosti

TESLIĆ - Republika Srpska je prilagodila zakonsku legislativu u oblasti energetske efikasnosti s evropskim normama i konstantno je unapređuje da bi je prilagodila zemljama okruženja, poručila je danas Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je u Tesliću otvorila dvodnevnu konferenciju o energetskoj efikasnosti "Sistem energetskog menadžmenta u zgradarstvu".

"Svaki dan koračamo naprijed kada je u pitanju ova oblast. Već smo prošli jednu fazu i obučili oko 60 inženjera koji imaju licence za energetske preglede i to funkcioniše u praksi, jer svi objekti koji se grade od 1. januara 2016. godine i za koje se traži tehnički prijem i upotrebna dozvola podrazumijeva energetske preglede i energetski sertifikat jer u suprotnom ne mogu biti primljeni u upotrebu", kazala je ona.

Dodaje kako će konferencija imati segment obuke budućih menadžera koji će raditi na izradi akcionih planova u zgradarstvu, a u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ona je rekla da postoji velika zainteresovanost lokalnih zajednica da se uključe u projekat energetskog opremanja objekata i da ima više od 1.000 zahtjeva, između ostalog, 700 objekta iz oblasti obrazovanja, više od 70 objekata iz oblasti zdravstva, ali da je iz navedenih sredstava moguće uključiti svega 200 objekata.

Podsjetila je da je od globalnog Zelenog klimatskog fonda obezbijeđeno 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstva za Republiku Srpsku i FBiH, koje su u obavezi da kofinansiraju, a to će doprinijeti prelasku sa korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, najavio je da će na konferenciji biti riječi i o uvođenju informacionog sistema energetske efikasnosti.

"Želimo da pokupimo najbolja iskustva i izbjegnemo sve ono gdje su bili problemi uspostave ovog sistema u okruženju da bismo na najbrži i najefikasniji način imali to u RS. Cilj informacionog sistema je praćenje sektora energetske efikasnosti i izvršenje akcionih planova na nivoima kako je to definisano zakonom, praćenje investicija u skladu s akcionim planovima, praćenje ostvarenih ušteda i izvještavanje prema međunarodnim tijelima", kazao je Todorović.

Goran Krstović iz njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Giz), kazao je da je u posljednje vrijeme vidno poboljšan proces razvoja energetske efikasnosti u BiH kada je riječ o zakonskoj legislativi koja prati taj proces, između ostalog usvajanjem akcionih planova na nivou entiteta i BiH.

On je naveo da se proces finansira donatorskim sredstvima međunarodnih organizacija i da nedostaje sistemski pristup finansiranja, te je izrazio nadu da će se u narednom periodu situacija promijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije