Privreda

Radnici "Uljanika" ponovo u štrajku, zavarili vrata na firmi

Radnici "Uljanika" ponovo u štrajku, zavarili vrata na firmi
Foto: Ilustracija | Radnici "Uljanika" ponovo u štrajku, zavarili vrata na firmi

PULA - Radnici pulskog "Uljanika" od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebalo da hitno donese odluku o tome šta će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

"Ovo je simbolično 'stavljanje ključa u bravu' koje radnici svakako žele izbjeći. Zavarena su dva od tri ulaza u Uljanik, a na svakom će ulazu biti po dva člana Štrajkaškog odbora. Dakle, od danas smo u štrajku jer nismo dobili pozitivne informacije ni od vlade ni od Uprave Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ponovio je da od vlade traže da prihvati plan restrukturisanja ili da odobri kredit za isplatu plate radnicima koji su već sedam mjeseci bez primanja.

"Neka vlada čim prije donese odluku, mi nemamo više vremena za čekanje. Želimo danas hitan odgovor, ne želimo da se brodovi odvlače iz Pule, želimo ih dovršiti ovdje. Mi smo ih počeli, mi ćemo ih dovršiti", rekao je Cerovac.

Po njegovim riječima, radnici ne žele da se pomire s takvim stanjem, ne mogu raditi gladni, a već tri mjeseca uzastopno rade kako bi dokazali da su spremni zarađivati svoje plate.

"Upravo zbog nebrige države, odnosno vlade, gubimo brod, plaćaju se nepotrebno penali, a sve bi se to izbjeglo da se pravodobno reagiralo. Ulazi u Uljanik su zatvoreni do daljnjega, sve dok se ne riješiti pitanje pulskog brodogradilišta", istakao je Cerovac i dodao da ulaz u "Uljanik" neće dopustiti ni kooperantima koji rade na kruzeru.

Na pitanje novinara da li je Uprava društva upoznata sa svim i šta očekuju od strateškog partnera u ovoj situaciji, Cerovac je odgovorio da je Štrajkaški odbor obavijestio Upravu "Uljanika" o njihovim aktivnostima, a od strateškog partnera Tomislava Debeljaka očekuju pomoć i da se oglasi o novonastaloj situaciji.

"Odlazak u Zagreb trenutačno nije opcija premda razmišljamo i o tome. Još nismo odlučili, čekamo reakciju kolega iz '3. maja', koje pozivamo da nam se pridruže i zajednički pokažemo nezadovoljstvo", zaključio je Boris Cerovac.

Po njegovim podacima, u "Uljanik Grupi" trenutno je 2.740 radnika, a dosad je iz Pule i Rijeke na nivou grupacije otišlo njih 1.800.

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u "Uljaniku" Đino Šverko je rekao da se razmišljalo i o izlasku na ulice, ali da ih je ostalo premalo.

"Mislili smo izaći na ulice, ali nas je ostalo premalo. Ljudi su se razboljeli, psihički i fizički su ugroženi. Sve je to jedna velika sramota vlade koliko nas zavlači", poručio je Šverko.

Kako javlja "RTL", radnici su napustili brodogradilište, otišli su nakon zvaničnog završetka radnog vremena u 15 sati. Vrata su i dalje zavarena, a iz bezbjednosnih razloga nisu mogli da zavare sva vrata kroz koja se može ući u Uljanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije