Privreda

Radnici "Aide" traže da se zamrzne novac od prodaje imovine i najavljuju tužbe

Radnici "Aide" traže da se zamrzne novac od prodaje imovine i najavljuju tužbe
Foto: Ilustracija | Radnici "Aide" traže da se zamrzne novac od prodaje imovine i najavljuju tužbe

TUZLA - Oko 50 bivših radnika Fabrike obuće "Aida" Tuzla u ponedjeljak je mirno protestovalo pred zgradom ovog preduzeća, gdje su potpisali zahtjev stečajnom sudiji da se zamrznu sva sredstva koja ima ova firma u stečaju i ne dijele nikome dok se ne usvoji novi zakon o stečaju.

Bivši radnici najavili su da pripremaju i tužbu protiv Opštinskog suda Tuzla, stečajnog sudije i stečajnog upravnika zbog nepoštivanje presude Ustavnog suda FBiH.

Fabrika je 2015. godine otišla u stečaj, a oko 300 radnika na Zavod za zapošljavanje. Kantonalna vlada, kao vlasnik fabrike, do sada je uplatila dvije trećine od 17 godina staža.

Radnici kažu da nikada nisu dobili osam plata zagarantovanih stečajnim postupkom i tvrde da sredstva od prodaje imovine fabrike nestaju.

"Naši političari poštuju presude Ustavnog suda samo kada njima idu u korist. Kada je u korist građana i radnika, to njih ne zanima. Ne tražimo ništa osim onoga što imamo po zakonu", rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika koji se svakog ponedjeljka okupljaju pred fabrikom.

Dodao je da po Zakonu o stečaju sva sredstva od prodaje imovine moraju mirovati.

"Ne smije se davati povjeriocima dok se ne usvoji novi zakon. Međutim, već su neka sredstva prebačena u banku", tvrdi Užičanin.

Hasija Perić, koja je u "Aidi" radila 29 godina, kaže da su po zakonu ona i njene bivše kolege morali da dobiju osam plata.

"Zbog toga ovdje i dolazimo. Ovdje je sve nelegalno, sve je mimo zakona", razočarana je Perićeva.

Radnici su bili planirali postaviti i šatorsko naselje, ali, kako kažu, pošto im je zaprijećeno prijavama, odustali su od toga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije