Privreda

Radnici Fabrike obuće "Aida": Zovu nas sada kada nema dinara

Radnici Fabrike obuće "Aida": Zovu nas sada kada nema dinara
Foto: N.N. | Radnici Fabrike obuće "Aida": Zovu nas sada kada nema dinara

TUZLA - Sjednica Skupštine povjerilaca Fabrike obuće "Aida" u stečaju danas je održana u Tuzli, a razmatrani su zaključci u vezi s raspodjelom sredstava dobijenih nedavnom prodajom pogona u Tuzli.

Skupštinu je osiguravao veliki broj policajaca, koji je pregledao radnike koji ulaze, a oduzeto je više od deset komada hladnog oružja, dok je jedna radnica uz pratnju policije istjerana iz zgrade Privredne komore TK, gdje je održavano ročište.

Pogon "Aide" u stečaju prodat je prošle sedmice po cijeni od 3,5 miliona maraka, a dugovanja "Aide" su preko 50 miliona maraka, dio radnog staža je uvezan. Do sada je održano desetak neuspjelih prodaja, a cijena je bivala sve niža. Pogon u Tuzli kupio je "Intral BiH", koji se već nekoliko godina nalazi u pogonu i koji je investirao u njegovu obnovu. Fabrika je otišla u stečaj prije tri godine, a osam plata zagarantovanih stečajnim postupkom, više od 300 radnika nije nikada dobilo.

"Mi po zakonu jesmo u višem isplatnom redu. Ali zašto nas nisu zvali kada je u 'Aidi' bilo šest miliona maraka, kada je prodata? Sada nas zovu kada nema dinara. Na pozivu, ko ga je dobio, piše da nemamo pravo žalbe. Zašto prisustvujemo ako nemamo pravo glasa", pitao se Hasan Užičanin, predstavnik radnika "Aide".

Kako su radnici kazali, njih ne interesuju dužnici, već ih zanima kako da ostvare svoja prava. Radnici su nakon nekog vremena napustili ročište.

"Šta ja ovdje imam očekivati", rekla je Vahida Kuljaninović, bivša radnica "Aida". Ona je dodala da bi trebalo pet fabrika "Aida" da bi dužnici naplatili svoje.

Članovi Sindikata solidarnosti podržali su radnike te nisu krili razočarenje procesom ročišta, koje je održavano u sali u koju nisu uspjeli ni ući svi radnici.

"Pozivam predsjednika suda Muhameda Tulumovića da vidi šta mu stečajne sudije i upravnici rade. Sjednica Skupštine sazvana je u sali gdje može stati 100 ljudi, 200 ljudi vani. Sad će biti donesene odluke koje su nelegalne, a radnici ne mogu ući, a raspavlja se o bitnim stvarima. O onih jadnih i bijednih 3,5 miliona maraka za koliko je Mehmed Krajinović prodao 'Aidu'", kazao je Sakib Kopić, predsjednik ovog sindikata.

Glavna dioba imovine trebalo bi da bude održana krajem godine, ako ne bude žalbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije