Privreda

Radnici "Siemensa" i "Thyssenkrupp" protiv otpuštanja

Radnici "Siemensa" i "Thyssenkrupp" protiv otpuštanja
Foto: Tanjug/AP | Radnici "Siemensa" i "Thyssenkrupp" protiv itpuštanja

BERLIN - Njemački radnici izašli su na ulice danas u sklopu masovnih protesta protiv velikih rezova u ključnom industrijskom sektoru.

Dok su radnici "Siemensa" izazvali saobraćajni haos u Berlinu nakon što su formirali automobilski konvoj protestujući zbog planova firme da smanji broj zaposlenih širom svijeta za oko 6.900 ljudi, oko 8.000 radnika demonstriralo je protiv planiranih otpuštanja u čeličani "Thyssenkrupp".

Saobraćajna policija u Berlinu saopštila je da se formirala kolona od oko 100 vozila, a organizatori kažu da ih je bilo oko 200. Na vozilima su bile zastave i slogani sindikata, a čuo se konsantan zvuk sirena.

Organizatori protesta očekuju da će oko 2.500 radnika "Siemensa" protestovati zbog otpuštanja tokom godišnjeg sastanka u Berlinu na kojem će učestvovati rukovodstvo kompanije i predstavnici sindikata, javlja DPA.

U isto vrijeme, vođe sindikata "Thyssenkrupp" pozvali su svoje članove da protestuju danas zbog najavljenih otpuštanja 2.000 od 27.000 zaposlenih u njihovim čeličanama, kao rezultat planiranog spajanja sa indijskim rivalom "Tatom".

Sindikat "IG Metal" očekuje da se oko 8.000 radnika čeličane pridruži protestima na lokacijama Thyssenkrupp" u zapadnoj Njemačkoj, dok je kompanija organizovala konferenciju za novinare na kojoj je iznijela najnoviji finansijski izvještaj u svom sjedištu u Esenu.

Polovina planiranih otpuštanja u "Siemensu" predviđena je na teritoriji Njemačke, u okviru plana restrukturiranja odjeljenja za struju i gas, koja su pogođena oštrim padom profita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije