Privreda

Radnici "Unisa" ne mogu u penziju zbog 16.000 KM

Radnici "Unisa" ne mogu u penziju zbog 16.000 KM
Foto: N.N. | Žika Todorović

DERVENTA - Žika Todorović i Veljko Josipović, radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, od ponedjeljka protestuju pred kapijom ovog preduzeća tražeći da im se uplate doprinosi za Fond PIO RS kako bi mogli u zasluženu penziju, za koju su uslove stekli još u novembru prošle godine.

Upravi su dali rok do ponedjeljka da im izmiri dugovanja, koja za obojicu iznose oko 16.000 maraka. U suprotnom će se uputiti pred institucije u Banjaluci. Kako priznaju, ni slutili nisu da će na ovaj način morati da se bore za svoja prava.

"Naši zahtjevi su jasni i od njih ne odustajemo, a na našoj strani su svi argumenti. Jednostavno, drugi izlaz nemamo", kazao nam je Todorović.

Josipović smatra kako su njih dvojica žrtve uprave jer su bili članovi sindikata.

"Poniženi smo do maksimuma, ali nećemo odustati. Ako treba, štrajkovaćemo i glađu", kazao je on.

Dušan Živković, direktor fabrike, ne spori dugovanja prema njima dvojici, ali i prema još šest njihovih kolega, kojima je dug trebalo da bude uplaćen do kraja maja, te obećava kako će to biti riješeno u narednih nekoliko dana.

"Radnike sam zamolio za strpljenje još dan-dva kako bismo naplatili dvije fakture. Do kraja maja sam imao obavezu uplatiti dug za svih osam radnika, ali nam nije legao novac, tako da do toga nije došlo. Sutra (petak) ću već dvojicu riješiti i neće morati stajati pred kapijom", kazao nam je Živković.

Kako je dodao, već pola godine "Unis" pokušava pronaći strateškog partnera koji bi osigurao kontinuitet u proizvodnji, a samim tim stabilno poslovanje. Pregovori s jednim takvim, kaže, u završnoj su fazi.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kaže kako je vlasnik fabrike slično ispričao i njemu.

"Ono što me ohrabruje je da imaju na pomolu definisan ugovor o trajnosti poslovne aktivnosti, što znači da bi mogao da uposli pune kapacitete i krene s proizvodnjom. Oni nas mole da se strpimo sedmicu dana do kada će taj status biti definitivno riješen. Teško je u ovom momentu donijeti naglu odluku o tome da li sačekati još pet ili sedam dana ili ići u stečaj. Stečajni postupak je veoma lako pokrenuti, ali se otvara pitanje šta se time dobija", kazao nam je Peulić.

Radosava Milanković iz Sindikalne organizacije ovog preduzeća kaže kako se doprinosi zaposlenima ne uplaćuju još od avgusta prošle godine te da se uprava uopšte ne pridržava plana restrukturiranja, koji je na snazi već godinu dana. Nešto bolja situacija je kada su plate u pitanju jer su u protekli petak dobili onu zarađenu za mart ove godine.

"Svaki put nam samo daju nova obećanja, tako da im ništa ne vjerujemo. Radnici ne mogu da ovjere ni zdravstvene knjižice, a proizvodnja je minimalna. Ako se ništa ne promijeni, idemo svi za Banjaluku", kazala nam je ona.

Podsjećamo, problemi u "Unisu" traju godinama, tokom kojih su se nakupila brojna dugovanja, koja se procjenjuju na pola milijarde maraka. Najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen prošle godine, dugovanja bi trebalo da budu izmirena u narednih 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije