Privreda

Radnici Vitezita prešli 76 kilometara, pješice stigli u Sarajevo

Radnici Vitezita prešli 76 kilometara, pješice stigli u Sarajevo
Foto: Nedžad Uglješa | Radnici Vitezita prešli 76 kilometara, pješice stigli u Sarajevo

SARAJEVO – Radnici tvornice "Vitezit", njih 23, stigli su pješke iz Viteza u Sarajevu nakon tri dana pješačenja po kiši i hladnom vremenu.

Ekipa "Nezvisnih" zatekla ih je jutros ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, gdje traže svoja prava. Žele samo da im se uveže radni staž kako bi mogli otići u penziju. Poručuju da će ostaju dok im se ne ispune zahtjevi bez obzira koliko to trajalo.

Safet Sivro, predstavnik grupe radnika "Vitezita" kaže da su prepješačili 76 kilometara.

"Niko iz Viteza nije pomogao, sve dok nismo došli do Kaknja. Načelnik te općine obezbijedio nam je prenoćište u vatrogasnom domu i hranu, kao i načelnik Ilijaša. Ukazana nam je i ljekarska pomoć u Podlugovima, gdje smo imali i smještaj. Od jutros od 5 sati nas je sve vrijeme pratila kiša. Radnici su umorni, pokisli. Juče je šest od njih trebalo ostati u bolnici, ali su na svoju odgovornost krenuli sa nama", rekao je Sivro za "Nezavisne".

Jedan od radnika "Vitezita" Edin Omić, koji je stekao uslove za penziju,  priča da se snalazi kako zna i umije.

"Sin mi radi  jedini, u jednoj diskoteci, ali plata je mala 400 KM, to ne može biti  dostatno za život. Svi živimo od 400 KM i od onoga što ja zaradim od dnevnice kad ima", kaže Omić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije