Privreda

Radnici blokirali račune "Kosmosa"

Radnici blokirali račune "Kosmosa"
Radnici blokirali račune "Kosmosa"

BANJALUKA- Preduzeće „Kosmos“ iz Banjaluke, kojem je račun od početka ove godine blokiran zbog poreskih dugovanja, suočeno je i sa blokadama po osnovu izvršnih presuda koje su radnici počeli svakodnevno da aktiviraju.

Račun „Kosmosa“ je u blokadi već dva mjeseca zbog neizmirenih poreskih dugovanja iz prethodnog perioda koja iznose oko 9,7 miliona KM, a vršilac dužnosti direktora preduzeća Dušan Vještica za poslovni portal Capital ističe da im veći problem sada predstavljaju presude u korist radnika koji su se odlučili da svoja potraživanja naplate sudskim putem.

Razgovaramo o deblokadi

"Sa Poreskom upravom razgovaramo o deblokadi i tu ne očekujem probleme. Međutim, radnici po osnovu izvršnih presuda sa današnjim danom treba da naplate 218.000 KM. Ukupno su do sada, od kada sam ja na čelu preduzeća, naplatili oko 670.000 KM. Svaki dan dobijamo izvršenja od strane radnika na teret računa firme i to je najveći problem. Oni sami sebi ne daju šansu da firma preživi“, rekao je Vještica.

On je istakao da pojedini radnici ne poštuju dogovor koji su prošle godine postigli, a kojim je bilo predviđeno da im do kraja 2015. firma isplati dvije plate, a da oni ne aktiviraju presude.

Situacija u preduzeću je teška

Predsjednik jedne od dvije Sindikalne organizacije „Kosmosa“ Vinko Rodić kaže za Capital da je situacija u preduzeću teška i da svaki dan pristižu nove tužbe radnika kojima se blokira rad firme.

„Deblokada računa od strane Poreske uprave se očekuje, ali sve je to nebitno jer pristižu nove tužbe. Ovakvo stanje je neodrživo i pitanje je kako će se završiti“, rekao je Rodić i dodao da radnicima koji nisu bili u štrajku prošle godine nije isplaćena 21 plata, dok se onima koji su pet mjeseci štrajkovali duguje 16 plata, s obzirom na to im štrajk nije plaćen.

Posljednja plata radnicima je, prema njegovim riječima, isplaćena 30. decembra 2015. On je istakao da je aktiviranje presuda pojedinačna odluka radnika, navodeći da je većina za to da se da prilika novoj upravi.

(NN/capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije