Privreda

Rusi demantuju: Ne kupujemo Agrokorove trgovine

Rusi demantuju: Ne kupujemo Agrokorove trgovine
Rusi demantuju: Ne kupujemo Agrokorove trgovine
N.N.

LJUBLJANA - Najveći ruski trgovac Magnit demantovao je pisanje slovenačkog ekonomskog dnevnika Finance da bi mogao da kupi trgovinske lance Agrokora, piše Rojters.

Finance je, ne navodeći izvor, objavio da bi Magnit mogao da kupi trgovine zaduženog hrvatskog lanca Agrokor u tri države i to najveći trgovinski lanac u Sloveniji – Merkator, hrvatskog trgovca Konzum, kao i srpsku Ideu.

Međutim, ubrzo poslije objave te informacije, iz Magnita je ta vijest demantovana.

Finance su navele da zvaničnici Agrokora nisu bili dostupni za komentar.

Agrokor, najveća privatna hrvatska kompanija ali i najveći proizvođač i prodavac hrane na Balkanu, suočen je sa pritiscima investitora i vlade u Zagrebu da riješi probleme nastale zbog prezaduženosti.

Agrokor je za vikend saopštio da radi na novom poslovnom modelu kako bi zaštitio zaposlene, dobavljače i druge partnere.

O budućnosti koncerna Agrokor koji se zbog prezaduženosti našao u ozbiljnim problemima danas se očekuje više sastanaka, a objava plana o restrukturiranju jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi očekuje se u utorak, pišu hrvatski mediji.

Večernji list navodi da će vlasnik Agrokora Ivica Todorić danas razgovorati o planu restrukturiranja s predstavnicima ruske Sberbanke, a najavljen je i sastanak zabrinutih dobavljača.

U utorak se, prema pisanju zarebačkog dnevnika, očekuje sastanak s ključnim finansijskim povjeriocima radi dogovora o sindiciranom (medjubankarskom) kreditu koji bi bio dovoljno velik da riješi problem nelikvidnosti.

List navodi da razgovori o budućnosti Agrokora odnose i na vlasničku strukturu, kao i na način rješavanja nagomilanih dugovi koji iznose najmanje 45 milijardi kuna (oko šest milijardi evra).

Većina ih dospijeva na naplatu do početka 2020, pa u manje od tri godine Ivica Todorić mora da vrati 1,5 milijardu evra. Koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata povjeriocima, pa je jasno da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine, ocjenjuje dnevnik.

Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložila ruska Sberbanka koja drži 52 odsto ukupnog duga i 87 odsto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su, navodi se u analizi, preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebalo bi da bude objavljen u utorak.

Večernji list piše da Sberbanka želi svoje ljude u upravi firme, preuzimanje kontrole nad finansijskim restrukturiranjem, kao i da su spremni da ulože još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u firmi.

Jutarnji list piše da se danas sastaju i neki od najvećih dobavljača Agrokora, koji potražuju 16 milijardi kuna (2,2 milijarde evra), kako bi dogovorili zajedničke pozicije, a potom je planiran i sastanak s ministarkom privrede Martinom Dalić.

Dobavljači su prozvali institucije da ne čine dovoljno da bi se u procesu rješavanja krize u Agrokoru zaštitili interesi domaćih kompanija, a iz vlade i dalje ponavljaju da prate situaciju oko Agrokora, navodi list.

Mediji prenose i saopštenje Agrokora u kojem se ističe da njegova postojanost nije dovedena u pitanje i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju i novom poslovnom modelu, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima, kao i dobavljačima i partnerima.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije