Privreda

SDA: Nedopustiv početak gradnje Pelješkog mosta na štetu BiH

SDA: Nedopustiv početak gradnje Pelješkog mosta na štetu BiH
Foto: N.N. | SDA: Nedopustiv početak gradnje Pelješkog mosta na štetu BiH

"SDA smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne sa gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja sa Bosnom i Hercegovinom", navodi se u saopštenju ove stranke povodom ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta.

SDA smatra da je neprihvatljiva je gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

"Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Osim toga Bosni i Hercegovini mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora. Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara pomenutoj konvenciji i kada BiH na to da saglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije", ističe se u saopštenju koje je prenio N1.

SDA je pozvala Evropsku komisiju, čijim sredstvima se finansira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će, akko navode, "Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži zaštitu svojih prava".

Inače, u Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuđača u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije