Privreda

Sajam mladih okupio nekoliko stotina učenika

Sajam mladih okupio nekoliko stotina učenika
Foto: N.N. | Sajam mladih okupio nekoliko stotina učenika

BIJELJINA - U Bijeljini je danas otvoren Sajam mladih koji je okupio nekoliko stotina osnovaca i srednjoškolaca na predavanjima iz oblasti kulture, sporta i očuvanja zdravlja, te upoznavanja o ponudi za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Prema riječima predsjednika Udruženja Saveza za djecu, mlade i porodicu Republike Srpske Aleksandre Radanović, ovo je prvi sajam ovakvog tipa, a cilj je da što veći broj mladih bude podstaknut na zdrav stil života.

"Cilj nam je da im ukažemo koliko je važna briga o psihičkom, mentalnom i uopšte o zdravlju", kaže Radanovićeva, koja radi sa srednjoškolcima.

Ističući da je Savez dobio saglasnost za ovaj sajam od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Radanovićeva je rekla da je zadovoljna odzivom učenika, a očekuje da će ih do 15.00 časova, do kada traje sajam, doći i više.

Prvo predavanje, koje je okupilo stotinjak učenika, bilo je o temi "Preventivnim pregledima unaprijediti zdravlje i spriječiti bolest", a održala ga je ljekar iz "Kuće zdravlja" Dejana Nikolić, koja je akcenat stavila na štetnost konzumiranja cigareta.

Mladi su potom razgovarali i sa psihoterapeutom u superviziji Slađanom Cvjetković o temi "Mislim, dakle postojim, osjećam, znači `dišem punim plućima`", odnosno o tome koliko je važna briga o mentalnom zdravlju.

Učenici su sa Dejanom Ćosićem, trenerom joge u Bijeljini, imali zanimljiv razgovor o neophodnosti upražnjavanja takvih zdravstvenih metoda.

Sajam, kao i Savez, nastao je na osnovu višegodišnjeg osluškivanja potreba mladih, a organizatori će nastojati da ga organzuju i sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije