Privreda

"Sanino" d.o.o. Derventa: Kvalitet prepoznao i veliki "Adidas"

 "Sanino" d.o.o. Derventa: Kvalitet prepoznao i veliki "Adidas"
"Sanino" d.o.o. Derventa: Kvalitet prepoznao i veliki "Adidas"

DERVENTA - Visok nivo kvaliteta, poštovanje rokova isporuke i profesionalnost u radu dosadašnja su opredjeljenja na kojima planiramo graditi našu budućnost, kažu u firmi "Sanino" iz Dervente, jednoj od najvećih u Republici Srpskoj kada je proizvodnja obuće u pitanju.

Priča ovog preduzeća, koje danas zapošljava 850 radnika, počinje 1997. godine. Krajem dvadesetog vijeka dolazi do prvih većih poslova, a veoma uspješno traje i danas.

Te 2000. godine kvalitet rada i profesionalnost "Sanina" privlače pažnju "Adidasa", svjetski poznatog brenda koji prihvata ponudu za probnu proizvodnju gornjih dijelova kopački.

Na osnovu ovog probnog posla, "Sanino" ulazi u partnerski odnos s "Adidasom" i iz godine u godinu povećava obim proizvodnje gornjih dijelova kopački.

Godine 2003, nakon proizvedenih milion pari gornjih dijelova kopački, "Adidas", sa zadovoljstvom, dodjeljuje "Saninu" svoje najveće priznanje  "Zlatnu kopačku".

Uspješna saradnja traje do današnjeg dana, a njen vrhunac desio se prošle godine, kada je "Sanino" postao direktni dobavljač repromaterijala za kopačke.

Ovaj posao, među onima koji se razumiju u ovu industriju, ocijenjen je kao posao budućnosti.

Inače, iz godine u godinu firma bilježi pozitivne rezultate po svim parametrima koji se uzimaju u obzir kada je riječ o ocjenjivanju uspješnosti.

"Naša vizija je razvijati aktivnosti na stvaranju vlastitog proizvoda sa osloncem na domaće resurse. To pretpostavlja široku lepezu aktivnosti. Prije svega, školovanje kadrova, zatim supstituciju uvoza i stvaranje vlastitog proizvoda sa sopstvenim kadrovima i resursima", kažu u ovoj firmi.

Međutim, kao i mnoga preduzeća u Republici Srpskoj, i ovo ima problem sa kadrovima.

"Naš najveći problem je u nedostatku stručnih kadrova. Naime, u RS nema školovanja kadrova za proizvodnju obuće, a u sektoru kože, tekstila i obuće zaposleno je oko 10.500 radnika", kažu oni.

Smatraju kako bi država morala da stvara ambijent potreban za nesmetano poslovanje.

"To znači da bi odgovorne državne institucije trebalo da slušaju glas privrednika", zaključili su u "Saninu".

Inače, ovo preduzeće sinonim je za Derventu, kao što je i ova lokalna zajednica sinonim za "Sanino". Međusobno se prepliću i asociraju jedno na drugo, jer su im zajedničke osobine predan rad, stalni rast i želja za uspjehom pa ih je zbog toga teško gledati odvojeno.

PROFIL

Naziv: "Sanino" d.o.o.

Sjedište: Derventa

Osnovano: 1997.

Djelatnost: Proizvodnja obuće

Broj zaposlenih: 850

Kontakt: www.sanino.eu, 053/310113

O projektu

Projekat 50+ pokrenuli su "Nezavisne novine i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih privatnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera privatnog preduzetništva, kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata sa poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije