Privreda

Šarović: Ekonomija BiH otporna na loš poslovni ambijent

Šarović: Ekonomija BiH otporna na loš poslovni ambijent
Foto: Arhivska fotografija | Šarović: Ekonomija BiH otporna na loš poslovni ambijent

SARAJEVO - Ekonomija BiH pokazala se otporna na loš poslovni ambijent sa kojim su se suočavali privrednici tokom prošle godine, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini, Šarović je u Sarajevu rekao da je BiH lani u spoljnotrgovinskom bilansu prvi put premašila iznos od 16 milijardi evra, te da je pokrivenost uvoza izvozom od 62,3 odsto najbolja do sada, podsjećajući da je pokrivenost u 2014. godini bila 53 odsto.

Kao pozitivno on je posebno istakao smanjenje spoljnotrgovinskog deficita BiH Rusijom, Italijom, Hrvatskom i Srbijom, te povećanje suficita sa Austrijom i Slovenijom.

"Sa Njemačkom prvi put imamo obim razmjene koji prelazi četiri milijarde KM", precizirao je Šarović.

On je dodao da je BiH u prošloj godini u razmjeni sa Srbijom postigla do sada najveći izvoz - veći od 1,2 milijardi KM, pri čemu je pokrivenost dostigla 62 odsto u odnosu na 42 odsto prije nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, rastu izvoza u Srbiju najviše su doprinijeli izvoz koksa i polukoksa, električne energije i toplo valjane žice.

"Mislim da smo na dobrom putu da ta pokrivenost bude još veća", dodao je Šarović.

On je naveo da je u 2018. godini izvoz iz BiH u Austriju i Sloveniju prvi put premašio milijardu KM.

Prema Šarovićevim riječima, BiH je u 2018. godini zabilježila smanjenje izvoza čelika u EU za skoro 50.000 tona, što je izvazvano mjerama EU prema zemljama izvan Unije, a što se posebno osjetilo u novembru i decembru.

"Smanjen je izvoz čelika i na Kosovo za 20.000 tona, usljed mjera tamošnjih vlasti", dodao je Šarović i precizirao da je riječ o gubitku od skoro 15 miliona KM za dva mjeseca.

On je naveo da je smanjen i bilans sa Turskom za skoro 50 miliona KM, prije svega, zbog smanjenja kursa lire i nemogućnosti privrednika iz BiH da izvoze pod takvim uslovima, ali da je trenutno situacija nešto bolja.

"Imamo i manji od očekivanog rezultat izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju, isključivo zbog sankcija koje je trpila BiH", rekao je Šarović i dodao da je BiH tek u drugoj polovini 2018. godine mogla normalno da izvozi u Rusiju.

On smatra da će se BiH u 2019. godini suočiti sa dramatičnim nedostatkom kvalitetne radne snage koja odlazi u razvijene zemlje i da donosioci odluka treba da se pozabave tim problemom, kao i stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta za privlačenje investicija.

"Ekonomija treba da bude u prvom planu u 2019 godini", istakao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije