Privreda

Šarović: Šteta od zabrane izvoza jabuka još nesaglediva

Šarović: Šteta od zabrane izvoza jabuka još nesaglediva
Foto: N.N. | Šarović: Šteta od zabrane izvoza jabuka još nesaglediva

SARAJEVO - Rusiji je upućen zahtjev Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH kako bi bio održan sastanak o pitanju izvoza jabuka bilo u BiH ili u Ruskoj Federaciji.

Ovo jenovinarima u Sarajevu rekao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je naglasio da ne postoje procjene o tome koliku štetu ima BiH od odluke Rusije za zabrani uvoz jabuka iz BiH. Istakao je da je pitanje koliku će štetu imati proizvođači jabuka u BiH direktno vezano za dužinu suspenzije, izražavajući nadu da bi ona mogla kratko trajati.

"Da bi izvoz jabuka u Rusiju bio odblokiran, neophodno je da BiH učini određene korake koji su sugerisani sa ruske strane, a to je da budu eliminisani i sankcionisani oni koji su pravili zloupotrebe u trgovini s Ruskom Federacijom", rekao je Šarović, te pojasnio da je trgovina jabukama regulisana bliateralnim sporazumom Ruske Federacije i BiH uspostavljanjem protokola između dvije zemlje prije godinu dana.

"Dio koraka za deblokadu izvoza već je učinila RS, odnosno nadležno ministarstvo koje je ukinulo rješenje izvozniku 'Fruct Company' iz Bijeljine. U toku su te aktivnosti u vezi s fitosanitarnim sertifikatima koje se odnosi na bh. porijeklo proizvoda u konkretnom slučaju jabuka", rekao je Šarović.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložilo posebnu odluku koju bi usvojilo Vijeće ministara, a koja se odnosi na unapređenje registara izdavanja rješenja za izvozne objekete, odnosno koje uslove treba da imaju da bi mogli da izvoze na rusko tržište.

"Uključile su se i neke druge kontrolne institucije - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ali ne znam dokle su oni stigli i da li ima elementata krivičnog djela nekog od ovih učesnika", rekao je Šarović.

Osvrnuo se i na pitanje izvoza mesa u Tursku, koji kako je rekao, teče nesmetano. ističući da u okviru tog pitanja nema problema sistemske prirode.

"Turska strana zabranjuje i ukida dozvole za izvozne objekte za izvoz u Tursku kada procijeni da se ti objekti ne pridržavaju bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini. Jedan takav objekt trenutno nema dozvolu Turske, a riječ je o objektu 'Bajra' iz Travnika", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, ovih dana upravo počinje otkup mesa, odnosno bikova u cijeloj BiH, jer postoje dvije kompanije koje su od strane nadležne turske direkcije dobile dozvolu za izvoz mesa u Tursku.

"Prilikom nedavne posjete Turskoj kao resorni ministar obezbijedio sam mogućnost izvoza nove količine iskoštanog goveđeg mesa u količini od najmanje 10.000 tona u 2018. i isto toliko u 2019. godini", rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije