Privreda

Šarović: U BiH se komplikuje i oko jednostavnog pitanja

Šarović: U BiH se komplikuje i oko jednostavnog pitanja
Foto: NN | Šarović: U BiH se komplikuje i oko jednostavnog pitanja

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina može izvući brojne koristi iz potpisanog Ugovora o Transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije, ali samo ako budemo pametni u šta ozbiljno sumnjam nakon blamaže koju smo oko tog pitanja priredili u BiH, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naglasio da se nakon što bude odobren izvoz pilećeg mesa i prerađevina iz BiH u EU očekuje nova ekspanzija ove proizvodnje kao što je to bilo prije 15-ak godina, kao i da BiH ima potencijal da taj izvoz poveća za 50 odsto. Takođe, dodao je da očekuje skori pristup BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali i ukazao na činjenicu da se bh. priuvrednici i dalje suočavaju sa necarinskim ili skrivenim barijerama prilikom izvoza u pojedine zemlje, te da se na rješavanju tog problema aktivno radi.

"Nakon dobijanja dozvole koju uskoro očekujemo slijedi zahtjevan posao peradarskog sektora za izlazak na tržište Evropske unije, prije svega Hrvatske, obzirom da smo do prije nekoliko godina u značajnijoj mjeri bili prisutni sa svojim proizvodima u ovoj zemlji. U ovom trenutku BiH izvozi oko 10.000 tona piletine i proizvoda od pilećeg mesa ali ima potencijal da svoj eksport poveća i do 50 odsto. Za izvoz u Evropsku uniju prijavilo se više od 10 kompanija", naveo je Šarović.

Naveo je i da su realna očekivanja nove ekspanzije proizvodnje pilećeg mesa i prerađevina u BiH, kao i porast broja proizvođača i uopšte proizvodnje,

"Za ovaj izvozno orjentisani sektor vezano je više stotina kooperanata i isto toliko malih farmi u kojima su zaposlene hiljade radnika. Govorim o 20.000 radnih mjesta. Sa prodorom na nova tržišta i pametnom politikom treba da dođu i bolji dani za ovaj važan dio poljoprivrede i sve građane koji od toga imaju direktnu ili indirektnu korist", rekao je Šarović.

Po pitanju toga kakve su šanse da BiH dobije zeleno svjetlo i za izvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju i postoji li neki okvirni rok u kojem vi očekujete da do toga dođe, Šarović navodi da rokovi zavise samo od nas.

"Ruska strana očekuje, obzirom da sam prije nekoliko dana bio u Moskvi, da ih obavijestimo da smo otklonili nedostatke uočene prilikom njihove zadnje posjete BiH. Radi se o tri, četiri primjedbe uočene kod izvoznih objekata. Pored toga, želim da naglasim da je tokom mojih razgovora u Moskvi konstatovano da,  nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine ide nesmetano i da se u 2017.godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 miliona KM.  Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM što je za 15 odsto više nego u cijeloj 2016.godini", naveo je Šarović.

BiH je potpisala Ugovor o transportnoj zajednici. Oko tog pitanja se podiglo dosta prašine. O tome da li je to bilo opravdano i konačno šta BiH dobija tim učešćem Šarović kaže:

"Opravdano nije bilo, ali to smo mi, komplikujemo i oko jednostavnog pitanja. Transportna zajednica ništa ne uzima, samo daje i traži odgovornost. Dobijamo samim tim što smo u ovom važnom tijelu a ako budemo pametni, u šta nakon sve ove blamaže ozbiljno sumnjam, možemo izvući mnogo koristi."

(swot.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije