Privreda

Šarović: Učiniti sve da BiH ne budu izrečene nove sankcije Energetske zajednice

Šarović: Učiniti sve da BiH ne budu izrečene nove sankcije Energetske zajednice
Foto: Nedžad Uglješa | Šarović: Učiniti sve da BiH ne budu izrečene nove sankcije Energetske zajednice

SARAJEVO – Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je danas da je implementacija trećeg energetskog paketa zbog kojeg su BiH uvedene sankcije, neophodna BiH.

„Sve institucije treba da ulože maksimum napora kako bi taj zakon, koji je usaglašen, prošao parlamentarnu proceduru. Trenutno, kada je u pitanju Zakon o regulatoru električne energije i gasa, mišljenje je dostavila FBiH, a RS još ne.  Čekamo na to mišljenje i mislim da ukoliko želimo da izbjegnemo nove sankcije na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Prištini, 14.decembra, neophodno je da imamo mišljenje entiteta i da zakon u najskorije vrijeme uputimo u parlamentarnu proceduru“, kazao je Šarović.

Dodao je  da je i on dobio pismo Janeza Kopača, direktora sekreterijata Energetske zajednice, i da je on najavio oštre sankcije za BiH ukoliko se ne usvoji treći energetski paket.

Tvrdi da je ovaj zakon važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji već zastario, zakonodavstvo je napredovalo, a BiH treba moderno zakonodavstvo.

„Ukoliko ovaj zakon ne usvojimo u skorije vrijeme on će biti prepreka energetskom razvoju BiH, a ostaćemo i bez značajnih sredstava koja su namijenjena BiH kroz različite projekte, kroz  inicijativu za Zapadni Balkan i kroz IPA sredstva. Moja procijena je da BiH, ne usvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa, gubi više desetina miliona eura. I oni koji osporavaju, i rekao bih opstruišu donošenje ovog zakona, štetu čine i građanima i cijelom energetskom sektoru koji je veoma potentan“, rekao je Šarović.

Dodao je da je njegovo očekivanje da će RS u najskorije vrijeme dati svoje pozitivno mišljenje kako bi se ovaj zakon implementirao.

Govoreći o energetskoj strategiji, Šarović je rekao da su dobili saglasnost od FBiH i Distrikta Brčko i da smao još čekaju saglasnost RS.

„Velika je odgovornost onih koji kasne u dostavljanju svog mišljenja, jer smo o ovoj strategiji postigli svi saglasnost“, rekao je Šarović.

Upitan da kaže da li je promijenio mišljenje jer je prije nekoliko mjeseci rekao da, ukoliko RS ne dostavi sovje mišljenje da će on sam uputiti Zakon o regulatoru električne energije i gasa u parlamentarnu proceduru i zašto je promijenio mišljenje, Šarović je rekao da nije trenutak za to, ali da je moguće da će ga uputiti. Međutim, naglasio je da će iskoristiti svaku mogućnost da dobije saglasnost od entiteta i da je to najbolja opcija.

Komentarišući izjavu Željke Cvijanović, premijerke RS da Savez za promijene koči kredite Svjetske banke koji bi trebali pomoći zapošljavanje u RS, Šarović je odgovorio da  premijerka Cvijanović očito ne vlada dobro informacijama .

„Čak se stiče utisak da, uz to što dobro ne vlada informacijama, da u javnosti zlonamjerno plasira dezinformacije. Kredit  Svjetske banke od 50 miliona eura , od toga 29 miliona eura FBiH, a 21 miliona eura RS za zapošljavanje, Savjet ministara je odborio 8.marta 2017.godine. Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH je još 3.maja ove godine potpisao pomenuti ugovor, a u julu ili augustu Parlamentarna skupština BiH je dala saglasnosti na ratifikaciju ovog kreditnog sporazuma, a na posebnoj sjednici Predsjedništvo BiH odobrilo. Toliko o blokiranju Saveza za promijene“, rekao je Šarović.

Govoreći o  formiranju posebne grupe za rješavanje spora za Termoelektranu „Gacko“ koji je pokrenula hrvatska Elektroprivreda, Šarović je rekao da je Vijeće ministara BiH imalo namjeru da na sjednici u srijedu formira jedno stlano tijelo, ne samo za Termoelektranu „Gacko“, nego za sve slične slučajeve arbitraža, jer ih je sve više.

„Vjerujem da će ovaj stalni tim da se formira sljedeće sedmice, srijedu ili četvrtak, ali da to ne ometa institucije RS i Pravobranilaštvo BiH da sa hrvatskom Elektroprivredom sklope nagodbu u ovom sporu“, rekao je Šarović.

Ističe da je sličan problem i sa Termoelektranom „Ugljevik“ jer nasljednik Elektroprivrede Slovenije potražuje kroz arbitražu okvirno oko 750  miliona eura.

„Mislim da je ovo  vrlo složeno pitanje i da je ishod neizvjestan. Ako mene pitate šta je treblao raditi, mislim da je pravosuđe RS treblao da preuzme predmet i da ga rješi. Ono je to odbilo kao nenadležno i onda smo odšli do arbiraže“, rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije